„Щипка“ помага на пчелите в България

20/06/2016
13479717_10209966478620729_1180868191_n
По средата е Янчо – председател на „Щипка“, вляво Петя – зам. председател и отдясно – Деян – съосновател и член на УС.

Кой е „Щипка“? – попита едно малко момиченце на събитието за пчелите, организирано преди време в Арт-хостел. Това са млади и ангажирани с настоящето хора: Янчо Михайлов – режисьор, Деян Барарев – режисьор и Петя Чалъкова – ръководител проекти. Но към тях може да се включи всеки, който търси решение на социален проблем, правейки го достъпен и видим за останалите хора. Аз пък се запитах – с какво „Щипка“ се отличава от хилядите НПО-то, които никнат като гъби около нас.

В устава на творческо сдружение за каузи и кампании като основна цел пише:

Да разработва и разпространява социални кампании за популяризирането и извеждане на преден план на обществени теми и проблеми в сферата на гражданските права, култура, изкуство, образование, младежки дейности, екология и опазване на околната среда, спорт, предприемачество и граждански активности.

Екипът на сдружението се профилира все повече в посока на визуалната и рекламната комуникация, като основен продукт са както авторските социални реклами, социалните кампании, така и сериозно присъствие на сцената на късометражното кино в България. Стремежът им във всеки отделен проект е да провокират и да насочат вниманието на публиката към социалния казус, с който са се захванали.

13217011_10209710933432259_2271472911404454583_o
Петя на срещата в Арт-хостел, в която „Щипка“ разказаха за дейността си.

Регистрират се в началото на май, 2014 г. и организират първото си събитие по повод на Деня на славянската писменост, което е съчетано и с представянето на „Щипка“ пред приятели и бъдещи партньори на организацията.

Първият малко по-голям проект, по който разработват участието си в Западен Парк Фест, е ХЕКСАГОН. Основната тема е опазване на медоносните пчели и съдържа шест отделни акции – играта „Бъзз“, работилничка за изработване на медальони с пирограф, работилница за изработване на свещи от пчелен восък, инсталация „Празния кошер“, изложба от шест картини на шест различни автори на темата за пчелите и документалния филм „Пчелно семейство“.

Работата им със семейство Тодорови (от филма) и общото желание да направят повече по проблема с пчелите раждат идеята да създадат и нещо по-мащабно. В рамките на следващите два-три месеца започват да работят заедно с „Национално сдружение на жените пчелари“ по проекта за национална кампания „На пчелите с любов“. Представят кампанията отново в „Сохо“, оттам намират съмишленици в лицето на неформалната група „Защото ни пука“. Печелят финансова подкрепа от голяма марка автомобили.

10294405_1501550033433985_6427236532245772822_n
Инсталация „Празният кошер“ се състои от 3 празни кошера, в които на мястото на богато запълнени пчелни пити с мед „Щипка“ инсталира послания.

Дават старт на кампанията  на 10 февруари, деня на пчеларя, с флашмоб в метрото, прожекции на филми в „Одеон“, Дом на киното и „Г8“ и с откриване на Беседката на пчелите на ъгъла на улиците „А. Кънчев“ и „Патриарх Евтимий“, направена от нашите приятели от „Дистръктив Криейшън“. Да, същата, която в последствие изгоря. Но от „Щипка“ обещават да се опитат да я възстановят, въпреки липсата на средства за момента.

По време на кампанията те участват на много изложения, фестивали, панаири и т.н., набират огромно количество партньори, инициират работни групи и проучване сред пчеларите. Създават още един документален филм – „Тръвна“ и една анимационна реклама.

Успоредно с кампанията Янчо и Деян се захващат и с другото основно занимание на „Щипка“ – късометражното кино. Сдружението се изявява като продуцент или изпълнителен продуцент на няколко кратки филма –  „СМС до мама“ на Калоян Патерков, „Стопанинът на къщата“ на Галина Георгиева, селектирани за фестивала „Златна роза“, „Пари за погребение“ на Магделена Илиева и Джонатан Хайделбергер, като двата по-големи филмови проекта са късометражният мюзикъл „Еат Ме!“ на Илина Перянова – посветен на свръхконсумацията и т. нар. food waste, финансиран от немската фондация „Хайнрих Бьол“ и подкрепен от НДК, и филма на Деян „Батмобил“, подкрепен от фонд „Култура“ на СО.

Изброените по-горе са завършените проекти и в момента се разпространяват фестивално. Работят и по още няколко проекта с други режисьори, като Кирил Тодоров с два проекта – „Стражари и апаши“, с който посещават сценарния уъркшоп „Мидпойнт“ в Словакия и Чехия, Тодор Бодуров с неговия проект „Излишният“, посветен на темата за аутизма – с Ованес Торосян и Милена Ерменкова. Смятат да го доразвият като проект на принципа на предишната кампания за пчелите.

10256483_1501597453429243_2174848098883869033_o
„Щипка“ подготви и специална детска образователна игра, с помощта на която показа на децата как се живее в кошер, какви са основните задължения на пчелите и че макар и тежък, трудът на пчелите накрая винаги е сладък – с малко мед.

Тази година се присъединяват към проекта Able Mentor, където довършват един документален проект на 18-годишната Велизара Георгиева – БягствоКъмСофия.ГИФ, който е посветен на перспективите пред младите хора и избора, пред който са поставени, завършвайки образованието си.

Сдружението се разраства и вече има 5 нови членове, но общността, която създават в течение на работата си е още по-голяма. По този начин донякъде осъществят и другата си основна идея – да създават голям кръг от независими артисти, които да ангажират с отделни проекти и каузи чрез темите, по които работят.

Често именно поради липсата на качествена информация в обществото има проблеми, за които някои хора дори и не предполагат, че могат да съществуват, а какво остава да потърсят тяхното трайно решение с колективни усилия? Да се комуникират сложните и понякога тежки теми не е лесна задача, но е страхотно предизвикателство, което те учи да бъдеш пълноценна част от обществото, всеки ден, по малко и продължително. Сдружението е събрало на едно място хора, които вярват, че от тях зависи нещо и не се колебаят да действат, за да постигат целите си.

от

публикувано на: 20/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: