Професия дизайнер – митове, легенди и семинари

14/06/2016

DSC_0102 (1)

Бекир Челик от 16-годишен е доброволец в различни неправителствени организации и създател на сдружения. В момента е председател на сдружение „Обединени млади граждани“. Чрез него той организира среща „Професия дизайнер – митове и легенди“ в рамките на международния фестивал за дизайн и визуална култура One Design Week.

В семинара ще вземат участие специалисти от България и чужбина от различни сфери на дизайна, а именно продуктов, моден, графичен и уеб дизайн. Ако си креативен, интересуваш се от дизайн или вече си дизайнер, то това събитие е точно за теб.

Да започнем с истините относно професията дизайнер. Какво е нужно, за да станеш такъв?

Както във всяка една професия, ако искаш да си добър и успешен, трябва да имаш усет към материята, да го правиш с любов, за да си по-креативен и да боравиш с голям инструментариум от програми, умения и знания. Да си дизайнер не е само да можеш да обработиш някоя снимка с Фотошоп или да нарисуваш нещо с Илюстратор, изисква се и упоритост, хъс, добро самообучение, но и не на последно място трябва да обичаш това, което правиш.

Семинарът е озаглавен „Професия дизайнер – митове и легенди“, та какви са основните митове и легенди?

Дизайнът е навсякъде около нас, но всичко, което виждаме е крайния продукт от работата на дизайнерите. А какви са преживяванията им по пътя към успеха за повечето хора е загадка, често и свързвана с общоприети митове. Един от тях е, че всеки, който разбира малко от Фотошоп, може да стане дизайнер. Това е като да се каже, че всеки, който говори малко английски, може да стане преводач. Повече митове и легенди ще разберем от първо лице от нашите опитни лектори на семинара.

Защо беше важно за теб да участваш в този семинар?

IMG_1000

В България има много голямо разминаване между бизнеса и образованието. Реално младите хора като цяло нямат досег с професията, с която биха искали да се занимават, не знаят какво реално се изисква, дали наистина би им харесало да се занимават с това или не. Те имат някаква представа, която не отговаря на реалността. Много пъти се случва така, че младите хора започват да учат в университет, след известно време евентуално си намират работа в същата сфера и установяват, че това, което първоначално са искали въобще не е за тях. И оттам накъде? За втори бакалавър е късно, а да се насочиш към тотално друга сфера, за която също нямаш представа също не е най-добрият избор. Опитваме се да разрешим този проблем като помагаме на младите хора да разберат малко повече за различните поприща, за да могат да решат по-лесно кое е подходящо за тях.

Той се случва за втори път, с какво ще надградите предишното издание?

Всяко следващо издание на семинара „Професия дизайнер – митове и легенди“ е насочено към нова професия, за която ние знаем само на теория какво представлява, но сме далеч от реалността, в която тя се практикува, а всяка професия си има своите сфери, специфики и тънкости. Вторият ни семинар има и международен лектор, което ще допринесе за един по-цялостен поглед над нещата, приготвили сме още по-добро издание с още по-силно съдържание.

Във второто издание международният лектор е Ола Мирецка, която е продуктов дизайнер за LEGO и живее в Лондон. Друг наш специален гост, с когото могат да се запознаят нашите посетители и да му задават въпроси е Ирини Пигадити. Тя е графичен дизайнер на свободна практика, твори и живее в Амстердам.

IMG_0999

Как да разберем коя сфера на дизайна е подходяща за нас?

На принципа проба-грешка дизайнът е необятна сфера, най-добре, ако сте я избрали като ваше поприще, да пробвате от всичко. Най-лесният начин е обаче, ако посетите семинара „Професия дизайнер – митове и легенди“.

Кой още ще участва в семинара и защо избрахте именно тези специалисти?

На семинара ще имаме представители на четири от сферите на дизайна: моден, уеб, графичен и продуктов дизайн. Избрахме всички лектори на база на това, че са опитни, с множество успешни продукти в своята област, признати от експерти и високо наградени за постиженията си, както и заради това, че са вдъхновяващи личности и имат много интересни истории, които биха могли да споделят.

Приятна изненада за аудиторията ни ще е участието на Георги Ангелов, който стана по-разпознаваем след участието си в MasterChef България. Този път, той няма да е нито в ролята на уеб дизайнер, нито на шеф, а в ново амплоа – водещ на събитието.

Някак си така се получава, че който не става за програмист, става дизайнер, защо?

Това е поредният мит! И аз често попадам на псевдодизайнери, но истината е, че не всеки, който е гледал няколко туториала в Ютуб или умее малко Фотошоп, е дизайнер.

от

публикувано на: 14/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: