Stairway To Heaven в китайски вариант

10/06/2016

https://youtu.be/ypsEhzjzIhk

Да, цяла групичка китайчета всеки ден изживяват огромно предизвикателство, за да стигнат до училището си. Катеренето по скали и по лозници е тяхно ежедневие. Най-малките са на по 6 години. И всички трябва да стигнат до училище, и всички трябва да се приберат по домовете си след това по същия екстремен начин. Най-впечатляващи сякаш са специално изработените въжени стълби и такива от клони, две от които достигат дължина от по 100 м.

А ако всичко това се случва на връх с височина 800 метра, няма ли да е дори по-опасно цялото преживяване? Ще е. И е! И това не е единственото място в югозападен Китай, където желанието на учениците за образование изисква преодоляване на абсурдни препятствия.

Какво можем да направим за два часа? Ако учениците там си зададат същия въпрос, отговорът ще бъде: да стигнем до училище. И то не сами – родителите им имат специално подготвени въжета и всяка сутрин съпровождат децата си до училище. А до момента жертвите на този тип опасно придвижване са осем. Което е неприятно, защото става въпрос за 72 семейства в този регион. Важно е да отбележим и че много деца, които би трябвало да започнат да посещават училище, не го правят именно заради неподходящите условия за достигане до учебното заведение (и, разбира се, факта, че родителите им са против да се излагат на такава опасност ежедневно).

Към момента учениците са 15 на брой, а възрастта им е между 6 и 15 години. А знаете ли как се нарича стълбата от клони и лозници, по която те достигат импровизираното училище? Нарича се „Стълба към рая“, точно така, като онова парче на Лед Цепелин. Тези деца са намерили и продължават да намират тяхната Stairway To Heaven.

от

публикувано на: 10/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: