Тракийско злато по Бинар Live

08/06/2016

Тракийската песен е извор на чистота, извор, в който човек може да потъне и да открие себе си в едно по-различно измерение – това на автентичния бит на старите българи. В Бинар Live за пореден път ще се насладим на живо изпълнение на тракийски песни в лицето на Дарина Славчева Славова.

„Запей ми песен“ е заглавието на последния й албум от 2016 г., който ни пренася в тракийските полета на сърдечност и откритост, така характерни за слънчевата низина.

Share

×

Ето по-важните щрихи от музикално-житейския път на певицата до този момент:

Дарина Славова е родена на 25.04.1981 г. в Стара Загора. Наследява музикалността си от майчиния и от бащиния си род. На пет години след конкурс е приета в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл “Загорче“. Известната тракийска фолклорна певица Кичка Савова й дава добра подготовка и я насочва към издирването на автентичен тракийски репертоар. Дарина посещава и народната певица Вълкана Стоянова, която й преподава песни от своя репертоар. През 1999 г. завършва с отличие СМУ (сега НУФИ) „Филип Кутев“ в класа на Стефанка Георгиева.

През 1999 г. е приета в АМТИИ – Пловдив, където завършва народно пеене при проф. Анка Кушлева. През същия период става солистка в хора на фолклорния ансамбъл “Тракия”.

Дарина Славова има множество изяви и записи с известни фолклорни формации и изпълнители, сред които “Мистерията на българските гласове “ с диригент Дора Христова (концертни турнета във Франция и Швейцария, заснемане на филм за Японската национална телевизия); оркестрите “Тракия“, „Орфей“, „Сакар“, „Авлигите“, “Южни ритми“и “Зорница“, етно група „Булгара“; трио “Румен Родопски“; танцовите формации “Елика“; „Етноритъм“ – Пловдив и др. Участва с вокални квартети и квинтети в музикални проекти в Дания, Холандия, Германия, Франция, Италия, Турция, Гърция, Македония, Израел. Успешно развива и своята педагогическа дейност като предава таланта си на младото поколение наследници на тракийската народна песен.

от

публикувано на: 08/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: