Кайнак – родопска магия

05/05/2016

Родопската група „Кайнак“ ни пренася в обширните пасбища на магическата планина.

Името на състава е вдъхновено от родопския диалект, където думата означава място, от което извира вода. В същото време отразява основната идея на участниците – преоткриване на автентичния звук на родопската музика. Как точно успяват да я реализират, ще ни разкажат гостите в студиото Цветелин Андреев (каба гайди) и Тодора Василева-Златанова (вокал).

А ето как е започнало всичко през недалечната 2005 г.: гайдарите Цветелин, Костадин и Янко се срещат в едно от софийските читалища и решават да обединят усилия в общ проект. По-късно към тях се присъединяват Дора (вокал) и Бъни (тъпан). През годините групата заедно с редица други приятели свири на събития като фестивала Беглика, Дунавския музикален фестивал, Гайдарския фестивал в Страконице, Чехия. През 2015 г. „Кайнак“ е наградена с бронзов медал в груповите изпълнения на Международното гайдарско надсвирване в село Гела.

В началото на 2016 г. група „Кайнак“ е поканена да представи българската каба гайда на Международната гайдарска конференция в Глазгоу, Великобритания. Там свирят на концерта-откриване на конференцията и представят родопския звук пред аудиторията от музиканти, академици и майстори на гайди от цял свят. Участват в концерт в Единбург в българското посолство по случай националния празник на страната ни – 3 март, и провеждат ателиета за деца в няколко български училища в Лондон.

Сред бъдещите им проекти се откроява поканата за есента на 2016 г. за участие в едни от най-големите фестивали за световна и фолклорна музика в САЩ – Chicago World Music Festival и Richmond Folk Festival. Турнето на групата включва и участия в Ню Йорк, Вашингтон, Бостън и Балтимор.

Още много автентична родопска музика – в музикален канал „Фолклор„, Радио Бинар.

от

публикувано на: 05/05/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: