И построили двама братя Лидер академия

01/04/2016
12899391_10154697852474027_1172560809_o
В началото на март стартира първата по рода си академия за бизнес и личностно развитие.

Мариан и Георги Темелкови са основатели на Международен образователен бизнес център – и то в родния им Гоце Делчев. С цената на повече от 10 години препятствия, трудности и инвестиране на много енергия и лични средства, те създават центъра на мястото на разпадащата се баня в сърцето на града. Изграждането му е сбъдването на една мечта, а Лидер академията, която стартират в рамките на центъра, има амбицията да привлича успешни личности, които да споделят опита и знанията си.

Правят го първо, защото никой не се сетил да го направи, а нуждата от подобен тип инициативи, в които бизнес и образование да са тясно свързани, е голям проблем не само в България, но и в цяла Европа.

И второ, защото всеки човек заслужава да има избор, а целта на Лидер академията е да предложи среда, в която да се провеждат семинари, обучения и събития, които да имат добавена стойност за хората. Понякога в живота важните неща се разкриват поетапно и в точния момент. Мисията на академията е да обедини онези хора, които могат да направят възможен този процес. Мястото е избрано не само заради корените на двамата братя, но и заради стратегическата трансгранична позиция на града за Гърция, Македония и България.

Георги избира да остане в България. Занимава се с маркетинг и продажби. Предприемачеството и търговията винаги са били част от живота му. Още в ранна възраст е бил неотлъчно до баща си, чийто предриемачески дух винаги го е впечатлявал. Начинанията са били толкова много, че като връща лентата назад, вижда несекващия ентусиазъм, с който се захващали с всичко. Започват от ресторантьорство, преминават през хотелиерство, пътно-транспортен бизнес, износ и внос на стоки, менажиране на производствен процес във фабрика, бизнес с недвижими имущества и строителство и в крайна сметка – изграждането на Международен образователен бизнес център.

IMG_1305 (Copy)
На откриването на академията лекция изнася и Атанас Райков – изпълнителен директор на Viber за Централна и Източна Европа. (от ляво надясно: Мариан Темелков, Андрей Илиев, Атанас Райков и Георги Темелков).

Георги ясно съзнава, че на изредените начинания и инициативи е посветил 20 години от живота си. Години, които са го научили да бъда непреклонен пред предизвикателствата, гладен за следващата стъпка и вярващ, че трудностите и разочарованията отминават и това, което остава, наистина си заслужава.

Мариан заминава на 16 години в Англия. Чуждият опит му помогнал до голяма степен за изграждането му като личност в мултикултурна среда. Когато се доказваш в чужбина, трябва да си в пъти по-добър от хората, които са родени и живеят в нея. Необходимо е да имаш голяма продуктивност. Неговите лични победи са стъпките, през които се е изкачвал от колеж, университет, до развитието в кариерата му, като стигнем и до реализирането на Международния образователен бизнес център.

В Англия той изживява културен шок и много трудна подготвителна година за Университета в Салфорд, Манчестър. В рамките на няколко години успява да се закрепи и да бъда независим. Завършва бакалавърска степен „Бизнес икономика“ и магистърска степен „Банкиране и финанси“. Заминава за Франция по обменна програма, където учи един семестър в Университета в Ница.

12919125_10154702563299027_156344864_n
Мариан Темелков.

Контактите, които завързва, го карат да се замисли, че в България по това време няма никой, който да разкаже и да помогне и на други българи да учат в чужбина и по-конкретно – в Англия. Става представител на Университета в Салфорд, Манчестър и успява да помогна на много българи да заминат и да се образоват. Българите винаги са били отлични студенти и поради този факт университетът отпуска стипендии, които да подпомагат обучението им. Мариан се замисля, че е възможно да се внесат най-добрите практики на тамошната образователна система, за да може България да предоставя висококачествено образование. Това, което разбира обаче в чужбина, е че образованието е болно като цяло и се нуждае от промяна и оздравяване.

Лекарството за него е много просто – образованието е необходимо не да ограничава, а да ти разкрива света, да задоволява любопитството, не да убива жаждата ти за учене, а да посява семето на знанието, не да е само щампа, стандарт, а да е индивидуално насочено и отделният човек да се чувства специален. Необходимо е да има хора насреща за помощ и навигация – както в трудните моменти, така и когато жънеш успех. Важно е образованието да е в търсене на увлеченията на отделните хора и да им дава възможност да опитат различни неща. Затова обаче е необходимо самата система и подход да бъдат променени. Желанието на двамата братя е да създадат средище, екосистема, която да привлича енергия и хора, които са в търсене на себе си и такива, които да помагат на търсещите да открият своето призвание.

В момента Мариан се занимава с консултиране, бизнес развитие, бизнес интелигентност, сливания и придобивки.

Двамата братя не остават сами в създаването на центъра. Те намират важен съмишленик в лицето на Андрей Илиев, който се занимава с обучения и тренинги. Той е създател на платформата kvalifikacia.bg – чиято цел е да се ориентират младите в каква посока да продължат да се развиват, след като са на път да затворят една важна глава от живота си.

12921066_10154697835959027_1885937416_n
Андрей Илиев.

Самият Андрей определя себе си като търсещ и вярващ човек. 20-те години от живота си посвещава на търсене – в търсене на самия него, на точното образование, на работата, която иска да упражнява, на онези аспекти от света и живота, които най-добре му пасват.

Академичното му търсене преминава през няколко образователни степени. Завършва  почти непосилната „Автоматика“ в Технически университет – София (бакалавър), след това поради силната си любов към българския език – „Българска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (бакалавър), участва в рамките на една академична година по разменна програма „Еразъм“ в Университета на Гранада, Испания, учи „Международен бизнес“ в НБУ и в момента довършва магистратура „Когнитивна семиотика“ в топ 100 университет в света – Орхус университет, Дания. Андрей е убеден, че никога няма да спре да учи и да се опитва да споделя опита си.

Екипът на Международен образователен бизнес център залага на лектори, които са успели в личен план и могат да бъдат пример. Стартират с ориентиране на ученици, студенти и на хора, които още не са открили своето признание – това, разбира се, могат и да са хора от всякакви възрастови групи.

Искат още на първата година центърът да развие до голяма степен потенциала си и това да е предпоставка други предприемачи да реализират подобни проекти като домино ефект и да се създаде подходяща среда за развитието на образование и бизнес.

Според тях бъдещето на Югозападния регион е светло, защото хората за предприемчиви и непримирими. Тук се поставят началото на много хубави инициативи и практики, от които цялата страна и Европа ще могат да почерпят – от създаването на туристическото еко селище Омая и Ува Нестум – wine & spa до създаването на Международен образователен бизнес център.

от

публикувано на: 01/04/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: