Облечени в палатки

22/03/2016

Подвижно убежище (wearable shelter) за бежанци и бездомни.

Студенти от Кралския колеж по изкуствата в Лондон създават дреха, подобна на яке с качулка. Тя може да се използва като палатка или спален чувал. Многофункционалното облекло е подходящо за бежанците, които напускат домовете си с малко повече от дрехите на гърба си. Мотивирани от хуманитарната криза в Европа, 10 магистри по дизайн на възраст между 22 и 26 години създават т.нар. подвижно убежище.

palatka_grab

Дрехата е топлоизолираща и водоустойчива. Материалът, от който е направена, обикновено се използва от атлетите на дълги разстояния. Замислена е именно за бежанците, които предприемат дълги преходи пеша и нощуват на открито, понякога при доста тежки климатични условия. Когато се конфигурира в палатка или спален чувал, вътре могат да се поберат възрастен и едно дете. Дрехата има и достатъчно джобове за лични вещи. Ако наистина действа като органайзер, тя ще спести част от боклука, който мигрантите оставят след себе си – найлонови торби, одеяла и дрехи.

palatkaa

Подвижното убежище е временно решение на част от проблемите, с които се сблъскват като мигрантите, така и страните домакини.

Повече от 1 милион бежанци са пристигнали в Европа през 2015 г. В сравнение с 2014 г. това са четири пъти повече хора, търсещи убежище. Капацитетът на лагерите е ограничен. Строежът на нови е свързан със средства. Медицинската помощ – също. Случаи на измръзване през студените месеци бяха регистрирани не само у нас, но и в други транзитни балкански държави като Гърция и Македония.

Дрехата е функционална и за бездомните, които ежедневно срещаме около кофите за боклук, в парковете и подлезите. Може да се използва и от планинари, къмпингуващи и др. До юни се очаква да започне производството на подвижното убежище.

от

публикувано на: 22/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: