Последният Национален фолклорен ансамбъл?

14/03/2016

По стечение на съдбата малко преди да отбележим 65 г. от създаването на НФА „Филип Кутев“ (създаден като Държавен ансамбъл за народни песни и танци на 1 май 1951 г.) излиза необходимостта отново да се дискутира пътя на последния национален фолклорен ансамбъл.

За пореден път в медийното пространство прехвърчаха искри между „частни“ и „държавни“ фолклорни ансамбли, което поставя дилемата за сложните взаимоотношения между държава, община и ансамбъл.

В светлината на решението на Министерството на културата да реформира и подобри финансовото състояние на 8 театъра/състава от цялата страна, думите на министър Вежди Рашидов „Духовният продукт се продава, останалото е художествена самодейност!“ придобиват силен оттенък. И отново припомнят колизията за всеки творец в България – как да се съчетае финансовия и творческия подход в културата?

На 16 март, сряда, в студиото на Радио Бинар ще чуем мненията и коментарите на представители на НФА „Филип Кутев“ в лицето на проф. Елена Кутева и диригента на хоровия състав Георги Генов. От страна на Министерството на културата очакваме Елиянка Михайлова, и.д. директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование”, а безпристрастният поглед на фолклористите доц. Венцислав Димов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и доц. Вихра Баева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН ще разшири картината.

А начална точка за размисъл може да бъде документалния филм на Радио Бинар за ансамбъла – „Един работен ден на НФА „Филип Кутев“.

от

публикувано на: 14/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: