Разбърканите нишки

02/03/2016

pic_golo-bardo

„Разбърканите нишки. Филм за Голо Бърдо.“

Документалната лента на доц. д-р Веселка Тончева представя българската общност в Голо Бърдо, Източна Албания. Според изследователката, в исторически план голобърдци пазят най-силно българската идентичност, език, традиции и памет в сравнение с другите славяноезични общности в Североизточна и Югоизточна Албания.

Животът на голобърдци е като преплетените нишки на тъкачния стан, който дава ритъм на целия филм. След Балканските войни областта Голо Бърдо остава в територията на току-що формиралата се албанска държава. Местните разказват как е била определена границата в онези години. За разлика от бесарабските българи, те не напускат пределите на България, а остават в земите на дедите си.

Като албански граждани българите от Голо Бърдо преживяват тоталитарния режим на Енвер Ходжа – затворени граници, масов строеж на бункери и забрана на религиите. Една от темите във филма е свързана именно с взаимоотношенията между християни и мюсюлмани. През 90-те години, когато страната „се отваря“ за света, голобърдци могат да изберат между Албания, България и Македония. „Темата за идентичността е деликатна и не може да бъде еднозначна“, казва фолклористката Веселка Тончева. „А локалното самоопределяне като голобърдци пък има някакъв защитен характер.“

Филмът е доказателство, че обичаите и песните ни съхраняват като българи. „В Голо Бърдо и до днес продължават да се тъкат носии и тяхното обличане на празник е въпрос на чест“, казва Веселка Тончева.

Във филма е заснета голобърдска сватба. Кадрите улавят не само деня на женитбата, но и останалите ритуални дни, които продължават седмица. Вижда се как се прави халва за цяло село и се чуват песни на местния говор, „нашенски, не крадени“.

Сценарист е доц. д-р Веселка Тончева, режисьор – Екатерина Минкова, оператор – Камен Колев, продуцент – филмова къща „Кайа вижън”. Годините на тоталитарния режим присъстват в лентата с архивни кадри, предоставени от Сръбските радио и телевизия.

от

публикувано на: 02/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: