Дия: Да си на 17 днес е страхотно!

10/02/2016

Tя е на 17, пее народни песни и слуша предимно дръм енд бейс, трап и дъбстеп. Твърди, че със сигурност на някои съседи не им е много приятно да чуват всекидневен гърмящ бас, но е убедена, че животът е твърде кратък за тиха музика.

Димана или Дия (Dia) не излиза от поредния телевизионен риалити формат за таланти. Дори не се е и замисляла дали би участвала в такъв, или не. Това не пречи дебютната й песен „Егея“, която съчетава българска фолклорна музика с актуално електронно звучене, да се завърти по радиостанциите в над 20 страни.

Междувременно Дия открива поредното съкровище в един стар сборник с македонски народни песни. „История за момиче, което е много красиво. Всички гледат в нея, тя им дава омагьосваща енергия, всички са влюбени в нея и любовта им никога не вехне“, преразказва тя.

Преработва мелодията и съвсем малко текста, за да е по-разбираем и дава име на втория си сингъл – „Veno Neveno“. „Tака звучи магично, заради името Невена“, коетo значи „неувяхваща“. И оттам – препратката към непреходната, несломима любов. Която любов всъщност е прекрасно да празнуваме през февруари. А и изобщо. Напук на пластмасовата суета и маркетинговите клишета около деня на влюбените.

Dia – Veno Neveno:

Каква искаше да станеш, като пораснеш?

Като всяко дете и аз съм искала да ставам какво ли не, докато намеря пътя си. Спомням си, че минах през танцьорка, певица, актриса… дори по едно време исках да работя като следовател в полицията, което сега ми се струва нетипично за мен. О, сега се сетих, че исках да стана и журналист! Минала съм през всякакви етапи и настроения.

Изброй три причини, поради които българската народна музика е твоята музика.

Това е моята музика, защото е различна, носи свръх енергия и ме прави по-свободомислеща. Чрез нея аз наистина открих едно ново мое Аз, което бих казала, че е по-добро, по-целеустремено, свободно и мечтаещо. Обожавам текстовете за любов, когато са фатални, страстни – понякога супер съвременни дори. Както се лее песента, така и животът ти може да е песен, стига да се преоткриеш и да се научиш целенасочено да търсиш и да виждаш красотата.

Може ли човек да е патриот, без да учи наизуст „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“? Какво значи тази дума за теб и какво отношение имаш към патриотизма в контекста на съвременния глобален свят?

Според мен ще бъде хубаво всеки поне веднъж в живота да прочете „Балканджи Йово“, но това да я знаеш наизуст не те прави патриот. Важното е да помислиш над нея, да се интересуваш от ценностите на народа си и да съхраняваш частица от тях в себе си, да я пазиш и да я предаваш на друг. За мен това означава да бъдеш патриот – да имаш свое собствено мислене относно това как да обичаш родината си, а не някой да ти казва как и защо да го правиш. Или е в теб, или не. Не мисля, че има средно положение.

Ти самата патриот ли си?

Аз искам да опазя поне част от творчеството на предците ни. Казвам „поне част“, защото то е огромно и цял живот няма да ми стигне, за да съхраня всичкото. Чрез това, което правя, а именно смесването на електронна музика с народно творчество, аз смятам, че свързвам моите връстници с част от народното изкуство и се надявам да им влияе положително и в посока да обичат повече страната, в която живеят. Това е моето разбиране за патриотизъм – да разказваш и предаваш на хората около теб това, което ти знаеш във връзка с ценностите и традициите на хората преди теб.

Какво е да си на 17 днес? Ако трябва да разкажеш на някой извънземен в няколко изречения за хората от твоето поколение, какво ще му споделиш?

Да си на 17 години днес е страхотно. Това е да бъдеш със свободен дух въпреки рамките, в които искат да те поставят. Да твориш, да обичаш както и каквото поискаш, да се занимаваш с това, което те влече – просто да намериш пътя, по който ще си щастлив. Определено на извънземното ще му се прииска да опита от този вкус, освен ако и то не е на 17 и нещата на неговата планета не са същите. Бих му казала да дойде и да поживее с нас, но да не се влияе от нещата, които говорят хората около него, а от това, което то чува в собствената си глава – вътрешния си глас.

Твои връстнички, които също се занимават с музика, го раздават доста провокативно във видеоклиповете си. Колко важни са визията, агресията и сексапила в музиката? Ти би ли заснела някой по-скандален клип?

_MG_4779

Визията е важна за музиката. Хората възприемат цялостен образ – картина и звук. Всеки човек притежава своя сексапил и го разбира по различен начин. Не мисля, че трябва да осъждаме хората за това, че те разбират сексапила не както го разбираме ние. Ако не говорим за продуцентски марионетки, артистът трябва да е свободен и да прави каквото иска в своето творчество. Аз съм „за“ тези хора, които правят нещата, както на тях им харесва – има си публика за всичко. Провокацията даже често кара хората да си задават въпроси и да мислят, което е добре.

За моята музика имам ясна визия, която споделям с целия екип – режисьора Цветомир Матев, стилистката Петя Антонова. Не бих я нарекла скандална – по-скоро цветна, автентична, искрена. Сигурна съм, че хората усещат кога някой е себе си, затова самоцелните скандали ги оставям на другите.

В България много хора пеят и това се потвърждава всяка година в различните музикални телевизионни формати. Гласът достатъчен ли е обаче, за да бъдеш адекватен на музикалната сцена? 

Гласът е едно от най-важните неща, той е носителят на посланието. Но визията и емоцията също са важни – няма как да предадеш нещо на хората пред екрана, ако те не виждат, че и ти го изживяваш и не усещат енергията ти. За да бъдеш артист, трябва да имаш силата да представиш на хората творчеството си така, че да го разберат и да се развълнуват. Именно в това е шоуто – да накараш хората да почувстват това, което правиш, да им е интересно.

Не съм участвала в риалити формат. Никога досега не съм се замисляла дали искам да се явя. Може би не съм го правила, защото това са все пак рамки, в които те поставят, а, честно казано, аз не обичам да ми слагат граници. За мен всичко е възможно – опитвам се да забравя изречението „това няма как да стане“.

Кои са най-големите клишета, свързани с народната музика?

Определено, че тази музика е стара и само определени хора я слушат. Това изобщо не е вярно! Тази музика е за всички, това е нашата музика и всеки има право да я слуша и да намира нови неща в нея. Всеки я чувства – директно в сърцето :)

За какво мечтаеш?

Мечтая за кариера в България и в чужбина и за прекрасен живот именно с това, което правя в момента. Мечтая за още много парчета. Искам да се науча да продуцирам. Тръгнала съм по този път и не мисля да се отказвам. Мечтая и за още хиляди други неща. но предпочитам те да останат в тайна засега.

Питам я как и къде се вижда след 10 години, но тя мисли за тук и сега. А тук и сега Дия пее, ходи на танци, тренира, излиза с приятели, чете и се вълнува много от любовта като всички нас. Забавлява се и е убедена, че много хора ще открият себе си във „Veno Neveno“, чието видео очакваме съвсем скоро.

от

публикувано на: 10/02/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: