Сирак Скитник 2015

25/01/2016

Церемония по връчване на годишните журналистически награди „Сирак Скитник“ на 2015 г. от Първо студио на БНР.

Радио наградите носят името на първия директор на обществената медия – писателя и художник Панайот Христов, известен с артистичния псевдоним Сирак Скитник. Те се присъждат всяка година от 2001 г. в три категории:

Голямата награда за значим принос в развитието на Българското национално радио получи Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов.

Никола Миладинов, който в момента е кореспондент на радиото в Брюксел, получи индивидуалната награда за радиожурналистика. Тя се присъжда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на радиото като обществена медия.

Колективна награда за професионализъм и оригинални идеи се връчи на екипа на радио София. 

Радио Бинар беше номиниран с филма „Един работен ден на „НФА Филип Кутев“ за колективна награда.

За трети пореден път се проведе и конкурсът „№ 1 на програмата …“.  Това са колективни решения на творческите колегии на ефирните програми. Победителите са: „Хоризонт“ –  Петър Волгин, „Христо Ботев“ – Дарина Христова, „Радио България“ –  Миглена Иванова, „Радио София“ – Ивайло Николов, „Радио Благоевград“  – Силвия Домозетска, „Радио Пловдив“ – Мария Дамова,  „Радио Варна“ –  Валери Великов, „Радио Шумен“ – Александър Бакалов, „Радио Видин“ –  Цветомир Цветанов.

За 2015 г. БНР присъди и две извънредни награди – на журналистката Поля Станчева за документалния филм „Олово срещу словото“ и на екипа „Новини“ на БНТ 1 за 55-годишнината на телевизията.

Савелина Савова от програма „Хоризонт“ беше отличена с наградата „Златният глас на радиото“, която се присъжда в памет на журналистката Надежда Дженева  – едно от знаковите имена на „Хоризонт“.

81-годишнината на радиото беше отпразнувана с оркестрова пиеса на Оркестъра за народна музика на БНР, джаз импровизации на Антони Дончев и Теодосий Спасов и струнен квартет на Симфоничния оркестър на БНР.

от

публикувано на: 25/01/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: