Разкажи ми! Пак!

18/01/2016

Share

×

 

При старта на стрийм Дуенде в Радио Бинар вече стана дума как от една песен – Cuéntame – може да се получи цял сериал. Току-що завърши последният 20-и сезон на най-аплодирания (заслужено) в испаноезичния свят документ-фикция, взел името на летния хит от 69-а Cuéntame („Разкажи ми“). Парчето в случая е изпълнено от Ана Тороха, един от основателите на „Мекано“ – идолите на 90-те и то по възможно най-достоверния към епохата начин. Новото в този сезон е и подкаст с музиката, включена във всяка серия (досега има една двойна компилация с хитове, звучали в сезоните от началото на 80-те, включваща и версията на Естрея Моренте от нашия плейлист).

 

 

Успоредно със сериала завърши документалната поредица Ochéntame otra vez, където с много документални кадри са разказани фламенко-революцията и други основни моменти на „мовидата“, позната ни и от филмите на Алмодовар, за чиято музика стана дума тук съвсем скоро. За изучаващите испански език е страхотно да си го упражняват – и сериалът, и документалната поредица са субтитрирани.

 

 

Любопитно е, че името на поредицата (Пак в 80-те, букв. „осемдесетирай ме отново“) е намигване към най-хитовото латино парче от края на 80-те в стил романтична/чувствена салса – Ven, devórame otra vez на пуерториканеца Лало Родригес (авторът на парчето е доминиканец), чиято истинска слава в Испания настъпва с кавъра от 1990-а на сестрите от Асукар Морено, редовни гостенки в Дуенде. Определено помага да е танцувано с испанка/испанец до себе си или поне да се даде ухо на двусмислието/нежността в текста. Не е чудно, че девойките „рецидивират“ през 1996-а, успешно контрирайки забравения вече летен хит „Макарена“ с философско-купонджийското Sólo se vive una vez („Веднъж се живее“). И като за финал от онази епоха, началото на тяхната кариера е свързано с братята им Лос Чунгитос, чиито винил в края на 80-те вече бе на почит в „12+3“ на „Хоризонт“, а сега дигитализиран също ни забавлява и тук, в Дуенде.

 

от

публикувано на: 18/01/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: