Сбогом, дядо Леми!

06/01/2016

Представи си басист с впечатляващ Rickenbacker, със запомнящи се мустаци и прекалено висок микрофон. Той застава съвсем изправен, свири яростно и дрезгаво крещи, сякаш бесен на самия Бог. Това е Йън Фрейзър. Не знаете кой е това? А, да, много по-вероятно е да го знаете като Леми Килмистър – фронтмен на легендарните Motorhead. Огромен фен на нацистката идеология, съответно и запален колекционер на униформи и всякакви артефакти от онова време… Да, в началото Леми е поставял микрофона си по този странен начин, защото (по свои думи) се е притеснявал дали публиката няма да се състои само от няколко човека. След чутовния, но доста бавен пробив на групата си той просто продължава да пее така.

„Как поддържаш гласа си, Леми?“, пита го някакъв журналист през 80-те. „Всеки ден пия по бутилка Jack и пуша по кутия червено Marlboro“, отговаря съвсем искрено музикантът. А след това излиза на сцената и поздравява публиката с простичкото „We are Motorhead, we will kick your ass!“.

„Цяла година пях „The eight of spades“ вместо „The ace of spades“ – никой не забеляза“, признава Леми, вероятно шегувайки се с типичната дрезгавина на гласа си. А после допълва: „Ако не беше тази група и рокендролът като цяло, сигурно и сега щях да съм девствен!“ и отпива от любимото си Тенеси уиски.

Леми Килмистър, една от огромните фигури в рок-музиката изобщо, почина на 70 години от рак, броени дни след рождения си ден. „След смъртта му не трябва да пазим тишина, напротив – трябва да слушаме и свирим рокендрол и то много силно!“, пускат съобщение в официалната страница на Motorhead.

Така си отиде един от тримата „безсмъртни“ рок-идоли, минали през екстремни количества алкохол и наркотици – Ози Осбърн, Кийт Ричардс и Леми.

Церемонията по погребението се състоя в гробищен парк Forest Lawn.

от

публикувано на: 06/01/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: