Изворен фолклор от 2 студио на БНР

10/12/2015

Харесвате изворен фолклор или не сте сигурни какво всъщност представлява той? Този концерт с българска народна музика е възможност да научите и да се насладите именно на това явление, на този уникален културен феномен, към който се опитва да се докосне целият свят.

В програмата участват:

Женската фолклорна група от с. Алино, Самоковско, с ръководител Момчил Чалъков
Женската фолклорна група „Искровки“ от с. Бели Искър
Мъжката фолклорна група „Корова“ от с. Драгиново,  Велинградско, с ръководител Мильо Кепчев

Женската фолклорна група от с. Алино е основана в далечната 1965 г. По подобие на „Бистришките баби“ тя е разделена на две части, две групи от по три изпълнителки (една изпълнителка на първия глас – „карачка“ и две изпълнителки, които бучат – “помагачки“), които пеят антифонно (едната група запява, другата отглася). Публиката ще има удоволствието на живо да се наслади на така наречените „маркови песни“. В момента групата се състои от Гюлка Каназирова, Лина Чалъкова, Стефка Дудина, Петрунка Бикова, Иванка Бикова, Пенка Рогачева, Цанка Рогачева (Тошкова, Зорка Бикова и Георги Биков. ЖФГ от с. Алино е многократно е печелила медали от НСНТ „Копривщица“, а в последните две издания на събора през 2010 и 2015 г. получава и „златен плакет“.

МФГ "Корова", с. Драгиново, Велинградско

Велинградско или Чепинската котловина се отличава със собствен музикално-фолклорен диалект, който заема средищно местоположение между Пазарджишко, Родопите и Пиринско. Областта се явява преходна зона между западните и източните диалекти и в този смисъл е гранична зона между диафоничното и монодийното пеене. Тя се явява като естествено продължение на юг на северната Пазарджишко-Ихтиманската област, която от своя страна е преходна между областите на Шоплука и Тракия). Точно поради тази причина в областта може да открием влияния с характерни музикални елементи както от Пиринския край, така и от Шоплука, Тракия и Родопите. Това всъщност я прави уникална в музикално отношение. В антифонното пеене (по-точно в броя на певиците по групи) например откриваме влияние и от Пиринския край и от Пазарджишко-Ихтиманския. Същото многообразие има и в движението на втория глас – типични пирински белези (с лежащ втори глас и кръстосване на гласовете), както и паралелни секунди, характерни за шопския двуглас, а също така и „биещи“ секунди, срещани в Пазарджишко-Ихтиманския край. Коритото на р. Чепинска има предимно мюсюлмански облик по ред исторически причини, но точно в песенната практика областта прилича на разновидност от Разложкия край. Това говори само за единния характер на населението и старинна музикална традиция на селищата в Източна Рила и Чепино. Точно тук идват и малките разлики, които се доловят у нашите гости от с. Драгиново, Велинградско (Чепино) със старинното име „Корова“ (от турски език – сухо място, поле).

Мъжката фолклорна група „Корова“ е приемник на старинната традиция на мъжкото тихо пеене („пеене на ухо“) във висок регистър, характерно за с. Драгиново. Звукоизвличането и силата на пеенето е противоположна на тази в град Банско и околностите, известно със силово открито пеене. Групата издирва и съхранява фолклор от чепинския и неврокопския край, като в репертоара си има редица песни, създадени през втората половина на ХIX век. Основана е през 1998 г. от местни музиканти. Използва типични за Чепино инструменти – кавал, тамбура и тарамбука. „Корова“ е участвала в редица фестивали и проекти у нас и в чужбина, сред които „Отворени врати на Европа“ (2000), концерти в българските културни центрове в Берлин и Виена (институт „Дом Витгейнщайн“). През 2001 г. МФГ „Корова“ издава първия си албум „Нещо е екнало“.

МФГ „Корова“ е със състав: Мильо Кепчев – тамбура, вокал; Явор Бошнаков – тамбура; Ваклин Алендаров – кавал; Джамал Налбантов – тамбура, вокал; Стефчо Налбантов – тамбура, вокал; Муса Кепчев – вокал; Веско Перчинков – вокал и Ахмед Налбантов – вокал.

Женската фолклорна група „Искровки“ от самоковското село Бели Искър е със състав: Олга Китина, Филинка Георгиева, Йорданка Владичка, Теменужка Маринкова, Роза Дамянова и Йорданка Грозданова.

Бъдете с още много изпълнения на съставите от с. Алино и „Корова“ по музикалния канал Фолклор.

от

публикувано на: 10/12/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: