Жорди Галсеран на живо по Бинар

09/12/2015

Жорди Галсеран (1964, Барселона) представя на български деветте пиеси, които за двайсет години го направиха един от най-обичаните европейски драматурзи: “Сърф”, “Верига от думи”, “Дакота”, “Без резерви”, “Методът Грьонхолм”, “Карнавал”, “Канкун”, “Бурунданга” и “Кредитът”.

Галсеран е един от най-често поставяните и най-добре приети драматурзи от Каталония, Испания и Европа. Текстовете си пише в два оригинала: първо на родния си каталонски, после на испански. Преведен е на десетки езици – от немски и гръцки до китайски и фарси, – носител е на десетки награди. Завършва каталонска филология в Барселонския университет и започва да пише за местни любителски трупи през 1988-а. За първи път изпраща две от пиесите си на конкурс през 1995 г.: с “Верига от думи” печели престижната награда “Борн”, отличията за съвременна драматургия на критиката “Златният трион” и на публиката “Бутака” (butaca e креслото в театралния салон), а с “Дакота” – наградата “Игнази Иглесиас” на барселонския Театрален институт. Първата му премиера на професионална сцена е именно на “Дакота” – през октомври 1996 г. в “Полиорама” в Барселона. Големият му пробив идва през 2003 г., когато в Националния театър на Каталония Серджи Белбел режисира неговия най-нов текст – “Методът Грьонхолм”. “Методът…” става най-популярната пиеса на Галсеран и оттогава насам е гледана от над два милиона зрители по света.

Галсеран пише бавно и рядко. Освен драматург, той е и сценарист на един кинофилм, “Fragile” (реж. Жауме Балагеро, с Калиста Флокхарт), няколко телевизионни филма и ред сериали за каталонската TV3. Сред произведенията, които е превел и адаптирал за каталонските театри, са “Божествата на касапите” на Ясмина Реза, “Летовническата трилогия” на Карло Голдони, “Името” на Делапорт и Палетиер, “Ревизор” на Гогол, “Професионалистът” на Душан Ковачевич, “Първа страница” на Бен Хект, либретото на “Цар Лъв” на Тим Райс и други.

За първи път Галсеран се играе в България на 15 февруари 2008 г. в Малък градски театър зад канала в София: “Методът Грьонхолм” – който и до днес е в афиша – е поставен от Бина Харалампиева под заглавие “Шведска защита”. В ролите влизат Атанас Атанасов (“Аскеер” 2008 за ролята на Енрик), Христо Мутафчиев (Феран), Василена Атанасова (Мерсе) и Пенко Господинов (Карлес). За осем години българските постановки по текстове на Галсеран стават общо 16 – в София, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово, Ямбол, Стара Загора, Смолян, – като най-често представяни са “Методът…”, “Бурунданга” и “Карнавал”. По повод топлия прием на автора пресата заговаря за “каталонска вълна”, “каталонска хегемония” и “испанска инвазия” на българска сцена. Любопитно е да се отбележи, че първите постановки на Галсеран в Русия са свързани с България: “Методът…” в Москва и “Канкун” в Санкт Петербург са под режисурата на Явор Гърдев.

от

публикувано на: 09/12/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: