Чий е този джаз?

27/07/2015

Всичко тръгна от албума на българския американец Ерол Ракипов.

Eрол
Eрол

Всъщност не, първият видео Джаз+ бе с българския французин Корназов тук.

Георги
Георги

А идеята да ги съберем виртуално е, че са свирили реално като студенти в Консерваторията. Включително и на „Погребението на комунизма“, въпреки че, както ще установите, единият няма ясен спомен. Към разговора за финансирането на авангардната и друга авторска музика присъединихме и друг наш приятел, българският германец Владимир Карпаров.

Владимир
Владимир

С Ерол в студиото, Жорко и Владко на скайпа се свързахме с българския калифорниец Христо Вичев,

Христо
Христо

един от сайдмените на Ерол и творец, осмелил се чак с петия си авторски проект „Родопа“ да бръкне в делвата с жълтици като „Полегнала е Тодора“ и „Девойко мари хубава“. Ще разберете и причините му. Както и тези да избере българското – китарите му са от бургаски лютиер, също живеещ в Калифорния. Плейлистът е почти изцяло с негови авторски композиции от албумите му – повечето като лидер, но и като сайдмен. Финалът е документален запис от „Разкажи се“ с Георги Корназов отпреди 13 години с тромбонни импровизации към 16-та минута. А пропо „Разкажи се“ – целият август ще ви предлагам откъси от това предаване, което правих до преди 10 години и разпитвах за финал събеседниците си дали са съгласни с въпроса „кажи каква музика слушаш за да ти кажа кой си“. Дешифровки на разговорите ни с някои от гостите и техен „кураторски“ плейлист още в следващия подкаст на Джаз+, в аванс само позицията на тогавашния ми гост – университетски преподавател, сега министър.

Share

×

Джазмените в студиото на Бинар импровизират върху „Чия е тази песен“, документалния филм на Адела Пеева, коя е най-добрата публика, категориите, в които ги вкарват и дали това, което свирят е джаз (преценете сами, като гледате Корназов да солира върху Dark Side of the Moon c Nguyen Le). Както знаете, Владко кръщава последния си опус Форколор, премиерата му в България е в началото на август.Vladimir_Karparov_jazz_Quartett poster

Приятелите ни поздравяват с третата годишнина на Бинар (нали първите години са най-важните все пак!). И за финал разискват дали джазмените са по-скоро алхимици или обикновени химици. А всъщност се имат за…? Ще разберете във видеото.

от

публикувано на: 27/07/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: