Жена ти знае ли

17/07/2015

Hamburg warehouse district named UNESCO World Heritage of Culture

Не всичките ти приятелки са омъжени.

Няма никакво значение, че си на 38 и последната ти сериозна връзка се губи в предишното десетилетие.

Много важно, че понякога вечер се чувстваш самотна, като имаш достатъчно време да скиташ по плажове и барове, да четеш хубави книги и да гледаш всички филми, дето се намират за сваляне в нета.

Ама лекичко започва да ти писва. Иска ти се да не си сама по плажовете и баровете, да четеш и да гледаш филми прегърната. Всички мъже, които срещаш, обаче са или вдетинени 40-годишни байкъри/стънтъри/катерачи/друго, или досадни ретрогради с вид и житейска философия на чичаци (като не всичките са по-стари от теб.)

Значи, какво? Последния път беше на сватба на твоя приятелка, която се взе с някакъв, дето го намерила в някакъв сайт. Значи и ти така. Правиш си интелигентен профил, за да се запознаваш само с каймака на самотните души. Пишеш например, че не те интересуват тъпаци с прозрения от типа „Жената трябва да знае какво иска, да има цели и да ги постига“. А за тъпаците и прозренията знаеш, защото предварително си разгледала достъпни профили и доста еднакво звучащи глупости си намерила в тях.

И потръгва от самото начало. Получаваш съобщение, в което се цитира твоя цитат:
„Жената трябва да знае какво иска, да има цели и да ги постига’Подлога може да бъде всичко друго освен жена… ако беше вярно, светът щеше да е друг!“.

Не го разбираш съвсем това. Но разглеждаш човека. На 41, от София, профил без снимка (като твоя), с житейско мото „Да разбием клишетата“ и описващ се така:

„Финансово стабилен с добър социален статус. Водя нормален разговор без излишни просташки изцепки. Ценя естетиката във визията и добронамереността в отношенията. Не ми допадат грубите и неуважителни размени на реплики, както и навлизане в личното пространство без покана! Не променям и не убеждавам хора с други възгледи, така и не променям своите без вътрешна подбуда за това! Нека има уважение там, където почваме да се различаваме!“

Ами много интелигентно звучи.

Значи попадение от първия път. Само да разбереш какво е имал предвид в съобщението си, и ще му отговориш. Вглеждаш се още – финансист, висок (там си пише ръста), не пуши, пие рядко. Търси неангажираща или сериозна връзка, женен… Моля?! Женен?! При това с деца! Е какво търси тоя в сайт за запознанства? Изрод, си казваш, и въобще не му пишеш.

Освен това има с кого да си общуваш. Ново съобщение: „Здравей! Казвам се Мартин и ще се радвам да се запознаем!“ Отваряш профила и самочувствието ти спада (още повече). Вярно, от София, без снимка (разбираемо, кой нормален иска да го познаят в такъв сайт), добронамерен („Пожелавам късмет на всички… всеки да намери това, от което има нужда…“), даже запетаята е сложил на място, висок, атлетичен, не пуши, с добър доход. Но е на 50. Да, на 50! Тоя е пред пенсия, какво иска от тебе? Ти си представяш някой най-много на 40, а дъртаците те налазиха. А, не. Да си гледа работата.

Междувременно ти е писал някакъв сърбин, който иска „da se zapoz.s nekoia ballg.poradi drujenie,nesam pu6a4,iskam muzika,sport i dr.“ Не те интересуват чужденците. Не отговаряш.

Имаш ново съобщение от човек с приятното име Александър Стоянов. И съобщението такова едно приятно: „Как си :-) Харесваш ли приятен, релаксиращ масаж и горещи еротични целувки? А ако ти направя предложение?“ Какъв е тоя, така ли се започва разговор? Вбесена разглеждаш профила му: на 37, от София, без снимка, търси „мила половинка“, „Моите мечти нямат граници…. винаги искам невъзможното, непознатото, загадъчното……“ Романтик значи, ако му прочетеш описанията, пък иначе мръсник. Психопат някакъв.

Още един романтик, ама от истинските, ти пише.

Нарекъл се е „Moeto utre”. Започва разговора не с еротично предложение, а със „Здравей“. Така отговаряш и ти. Но следва въпрос. И той не е какъв да е, а именно “Da ne si ot varna”. Изумяваш се. Не си от Варна. Още преди да си признаеш, че си от София, защото този явно не ти е гледал профила (там си пише), както и ти в бързината неговия, получаваш нов въпрос. И още един. И още.
koi mage haresvash
koga dopuskash niakogo do sebe si
otpuskarka li si vece
koga si po realna

Ей така, без да се чака отговор. Иначе човекът, сега поглеждаш, е от Шумен, на 40, класик – демек „искрен; обичам истинските неща без фалш и измами“. Решаваш да няма фалш и измами и отговаряш на първия въпрос. „Интелигентните, грамотните, веселите, щастливите. Не такива като теб.“

Започваш да си казваш, че това място не е за твоята интелигентна, грамотна душа. И тогава се появява Той, собственикът на профил с име „ЕДИН МЪЖ“. Написал ти е: „Здравей, би ли искала да си пишем? Мисля, че имаме сходни виждания по някои въпроси.“

Леле! Това е, заради него си тук.

Веднага отговаряш. Интелигентно, небрежно, закачливо, неангажиращо. И той така. Всичко върви идеално. За десетина минути. После става нещо. От грамотна кирилица той минава на неграмотна латиница. В началото има време за теб, после започва да се разсейва. Едноизреченно отговаря на пространните ти откровения. Явно поддържа няколко паралелни разговора, си казваш. Ти не си достатъчно интересна. Преставаш да си съсредоточена, за да отговаряш на секундата. Отваряш (най-после) профила му.

На 36, от София, без снимка, себеописал се така: „Добре изглеждащ, поддържан, интелигентен. Малко луд. Нищо човешко не ми е чуждо. Често пътувам, харесвам разнообразието.“ Висок, атлетичен, мениджър даже. Женен, с повече от 1 дете.

Ясно. Става ти тъпо (пак), разбира се, явно не само в реалния живот всички готини са женени.

Отваряш bg-mamma да видиш само на теб ли ти се случва. Ми не.

„Имате ли регистрация в сайтове за запознанства?“, пита някаква бг мама. „Имам чувството, че там има доста татковци с малки деца… Защо, какво търсят и какво не им достига вкъщи?“
Много са отговорите на това питане. Според някои в сайтовете за запознанства е пълно „с разни с извинение недоклатени, които не разбират от учтиво обяснение, че не си там за секс, а продължават да досаждат и накрая дори обиждат.“ Според други, всичко си е наред с женените и с недоклатените. Всичко.

Има и лични драми. „Приятелят ми посещава Гепиме и Елмаз. Аз лично тва го причислявам като липса на уважение. Вашето мнение?“

Девойката получава както упреци, че по-скоро тя проявява неуважение, като му ограничава свободата, така и категорични мнения, че обвързаните нямат място в такива сайтове. Оказва се, че нейната история е с предистория. Имало е и други дребни поводи за тревога – чести SMS-и, дребни лъжи.

Някой подкрепящо заявява:

„Сайтовете за запознанства събират самотните и разделят семейните. В моето семейство те са табу. Ние със съпруга ми се запознахме в интернет и много други семейства също, но сме се разбрали да не си причиняваме един на друг неприятни емоции от подобно естество. И да, ревниви сме, не ме е срам да си го призная.“

И ти така мислиш. Че мястото на обвързаните не е в разни сайтове като този. Затова си откровена. Питаш го защо е там, като е женен.

Научаваш, че той (вече не е Той) има щастлив брак, но понякога иска друга жена, заради разнообразието и секса, като това разнообразие му крепяло семейния секс. Сексът извън семейството бил различен.

Всъщност, и преди си се опитвала да разбереш такива хора, защото и ти по нещо приличаш на тях. Не си моногамна по природа, но никога не си лъгала човека, с когото си имала връзка. Той пръв е научавал за изневярата или за това, че харесваш някого. Питаш дали той (eкс-Той) лъже жена си. Даже, за да го разбереш по-добре и да си поговорите повече, му даваш скайпа си – истинския ти, а не специален, дето да го ползваш само в сайта.

(Междувременно някакъв ти е писал едно съобщение с текст „какси“.)

Та от него (eкс-Него) научаваш, че е много тъпо да кажеш на жена си, че й изневеряваш. Че в сайта много хора, „да не кажа всички“, са „измислени, лъжат, комплексари“. Питаш как тогава разбира кой какъв е. Отговаря, че не разбира. Просто понякога се получава секс.

Сега да не си представите някакъв обстоен разговор. Човекът ти отговаря с по няколко думи. Даже му писва да ти търпи въпросите и започва със свои.
Pravila li si go s niakoi zasthoto iskash raznoobrazie samo
Poniakoga galish li se. Sama. I da si predstaviash nestho. Razlichno

Пожелаваш лека нощ. Категорично някак, надяваш се, си прозвучала. Излизаш от скайпа, отваряш пак сайта и виждаш още едно съобщение от онзи с „какси“. Новото е „каксй“. Човекът е от София, на 39. Е, вярно, изглежда на 50, като чичак някакъв, но пък явно е със сериозни намерения, щом само той от досегашните си е сложил реална снимка. Описва се така: „Otgovoren spravedliv i otkroven kam 4oveka do men.“ Е, с твоя ръст, т.е. нисък за мъж, със средно образование, но пък необвързан и иска деца. В „Интереси“ е посочил само „Дом и семейство“.

Това е. Явно той (next-Той) е твоята съдба.

Да, бе, да. Сещаш се, че и ти можеш да пишеш на някого – да разгледаш профили, да си избереш, да поемеш инициатива. Е, сега започва истинският (така, де) живот.

*Всички имена са измислени, но наподобяват реалните (ако реалността изобщо съществува в гореописания свят).

от

публикувано на: 17/07/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: