Нико, който избяга от България, но се върна

16/07/2015

Един истински мечтател и преследвач на свобода – Никодим Янушев-Нико, ни разказа своята невероятна и смела житейска съдба с автобиографичната си книга „Моите животи – Записки на един авантюрист“. 

Животите на Нико са много и различни. Роден е в село Угърчин през 1938 година, в скромно, но работливо семейство. Губи майка си съвсем малък. В един момент селският живот му отеснява и се мести в Ловеч, след това във Варна, после в София. Учи за проектант.

След промените през 1944 година Нико буквално се задушава от съществуващия режим. Не може да се примири с този начин на живот и съзнанието му заема идеята да избяга на всяка цена. Как точно и от кой път – ще научите във видеото.

Важното е, че Нико успява и на 30 годишна възраст попада в Ню Йорк. Там прекарва голяма част от живота си, но всъщност пътува през цялото време. Както самият той казва: „Живот на три континента“.

Освен че е успешен проектант, Нико притежава голяма доза артистичност, която вярва, че е наследил от своята майка. Голямото му раздаващо се сърце го кара да се върне в България, за да помага и тук. Открива и истинската любов – на 67-годишна възраст. 

За Нико най-голямото богатство в живота му са приятелствата, особено щедрите и красиви приятелства с Георги Парцалев, Христо Платов, Климент Денчев, Невена Коканова, Анани Явашев и с най-дългогодишния му приятел – големия художник проф. Иван Кирков.

„Думата свобода е нещо… не мога да ви го опиша, няма по-голямо нещо“, казва Нико. Останалата част от разказа му може да чуете във видеото.

от

публикувано на: 16/07/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: