ALIVE – музика от бежанци

20/06/2015

EURORADIO (част от Европейския съюз на радиостанциите), в сътрудничество с ВКБООН (Агенция за бежанците към ООН), представят aLive – мултимедиен проект по случай Световния ден на бежанците на 20 юни 2015 г.

Уникални видео записи (и съпътстващата документация) са предоставени на разположение на членовете на ЕСРТ (Европейски съюз за радио и телевизия) чрез EURORADIO2See за селекция и използване в техните програми, уеб сайтове и цифрови платформи.

Поканени са бежанци, които да изпълнят материал по свой избор. Песните са свързани с родните им места, спомени от предишни части на живота им и близките им, а и са ясно изражение на надеждите и страховете около новостите и промените в живота на всеки от тях. В сянката на небоядисана къща в алжирската пустиня мъж с китара свири тъжен и странен, атонален блус. Пред централната гара в Милано друг млад мъж възпява радостта си от факта, че е успял да се спаси от удавяне по време на полета си от Сирия. В Атина двама афганистанци пеят за живота си и близките, които са изоставили. Бежанците може и да са се разделили с материалните си притежания, но песните им изразяват кои наистина са и откъде идват. И тези песни ще останат с тях, където и да се намират по света.

На Световния ден на бежанците, 20 юни, Агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН, чества силата и издръжливостта на над 50 милиона души по света, които са били принудени да напуснат домовете си заради войната или нарушаване на човешките им права.

Аудио-визуалните материали са на изпълнения на бежанци от Афганистан, Бурунди, Колумбия, Мали, Руанда, Сирия, Сиера Леоне, Западна Сахара и Южен Судан и са достъпни на EURORADIO2See. Заснемането им е било в убежища за бежанци в Алжир, Франция, Гърция, Италия, Кения, Панама, Румъния и Украйна.

Имената на изпълнителите са: Najm Allal (от Западна Сахара / заснет в Алжир), Mahfud Aliyen (Западна Сахара / Алжир),  Vincent Calissa (Руанда / Румъния) , Christian & Alejandro Hincapie (Колумбия / Панама), Hesam Ronawez (Афганистан / Гърция) , Johnie Kak (Бурунди / Кения ),  El Mangu (Южен Судан / Кения), Ousmane Ag Oumar (Мали / Франция), Saray (Колумбия / Венецуела), Сборна формация на бежанци от Сиера Леоне (Сиера Леоне / САЩ), Mariem Hassan (Западна Сахара / Алжир) и Wissam (Сирия / Италия).

от

публикувано на: 20/06/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: