Иновативна журналистика

17/06/2015

Как дигиталните технологии работят в полза на разследващата журналистика? Можем ли да обработваме, анализираме и визуализираме големи обеми от данни и да ги превръщаме в истории, без да имаме специална ИТ подготовка? 

Отговор на тези въпроси дават водещи международни журналисти и български експерти на конференцията „Иновативна журналистика: Работа с данни, дигитални инструменти за журналистически разследвания и верификация на съдържанието от социалните медии“.

В началото, когато получиш достъп до 28 000 страници технически документи, се чувстваш глупав. Работете с експерти, които да ви помогнат да разберете знамението на данните и да създадете интересна история, която да докосне хората. Моят съвет е да криптирате мейлите си. Това е инструмент, от който наистина се нуждаете, за да комуникирате с източниците си на информация.

Kristof Clerix  #LuxLeaks 

Нужна ви е мрежа от журналисти, за да се изправите срещу корупционна мрежа. Защото организираната престъпност, която действа на високо равнище е международна. Само 20% от информацията, от която се нуждаем за едно разследване е онлайн. Всичко останало е на хартия и има много работа, която трябва да се свърши.

Paul Radu OCCRP

Над 30 000 мигранти са загубили живота си за 15 години, опитвайки се да стигнат до Европа. Това разкрива международен консорциум от разследващи журналисти в рамките на дата проекта ‪The Migrant Files‬. Страните членки не поддържат такива данни.

Jacopo Ottaviani #‎MigrantFiles‬

Ако си имате работа със службите, по-добре не говорете по телефона. За да запазим една информация криптирана, то тя трябва да е криптирана от началото до края. Приложения като viber, whatsapp са рекламирани като сигурни, но всъщност не са такива, защото ключът се държи от компанията, създател на програмата.

Атанас Чобанов от Биволъ

Платформата Open Data – България е изградена по начин, който позволява цялостното извличане на публикуваната информация или на части от нея.

Димитър Димитров и Мартина Радева – Opendata

Защо е важно да проверяваме внимателно информацията, която получаваме от потребителите на социалните мрежи и как да различаваме автентичната информация от вирусните слухове?

Константина Василева – Верификация на съдържание от социалните медии.

Организатори на събитието са Асоциацията на европейските журналисти в партньорство с фондация „Фридрих Науман“ и фондация „Америка за България“.

от

публикувано на: 17/06/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: