8 тъжни факта за българските знаменитости

15/05/2015

zvezda2

Ясно е, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш в шоубизнеса. Любовта е за смотаняци и неизвестни. Въпреки това богатите същото плачат. Което няма връзка с БГ звездите, защото те са бедни, но както и да е… Ето 8 тъжни факта за родното селебрити, в каквото всички бленуваме да се превърнем още от ембрионалната си фаза на развитие:

Такива не съществуват.

Ми, то след подобна констатация май става леко безсмислено да се коментира изобщо… Но нали сме почнали. Та, да – няма звезди у нас, това всеки го знае. Всъщност, само поп-фолкът прави изключение. Там шоубизнес има, има и знаменитости. Изобщо, хората си бачкат. След изричането на тези слова стотици псевдоинтелектуалци си направиха спиритуално харакири, а няколко стари хипстъра кимнаха одобрително. Въпрос към вторите: между другото, как беше на 20 години Радо Шишарката в НДК? Заради вас не отидох…

Майка им ги е излъгала.

Ох, вече има израз „стари хипстъри“… Как тече времето само. Както и да е. Тъжен факт номер две: майка им ги е излъгала. Това се случва много често у нас. Раждаш се къде с талант, къде без, но майка ти е убедена, че ти си бог на надареността и всички трябва да знаят това. Тъй като живеете в Севлиево, под „всички“ се разбира да те дадат в „Хит минус едно“. Ако, не дай си боже, това наистина се случи – КРАЙ. Веднъж  погален от звука на дирижирани аплодисменти в малка заличка, човекът-българска знаменитост поема безвъзвратно по пътя към голямата сцена, каквото и да значи това, където да покаже какво може и всички да припаднем от възторг.

Пиарката им е простооо…

Винаги съм се чудила защо имаш пиарка, като нямаш никакви ангажименти. А, да, сетих се – за престиж. Иначе е несериозно сам да си вдигнеш телефона. Бедна ви е фантазията как се прави интервю с никому известен български артист. Това е най-тегавото нещо на света. Първо, не може да говориш с него лично, трябва да е през пиарката. Тя, от своя страна, не е истинска пиарка, а е просто приятелка, която иска да бъде дясната ръка на проектозвездата по пътя към славата. Ето защо не успява да ти прати един мейл с информация за това КОЙ е всъщност въпросният човек и с какво се занимава два дни… От което комуникацията става все по-невъзможна, а вечната анонимност за последния – все по-сигурна.

Вечно някой им е длъжен или ги е прецакал.

Това, че няма никакъв успех и не изкарва никакви пари българската знаменитост дължи на зли хора, лош късмет, ретрограден Меркурий, хронична диария, некомпетентна публика, но не и на себе си. При старото поколение естрадни изпълнители, да кажем, които са си предмет на цял друг анализ, водещо е убеждението, че някой трябва нещо да им даде, защото са много яки. При младите изгряващи звезди, независимо в коя сфера, пък работи схващането, че някой с нещо ги е прецакал и някой нещо им е отнел. Всичко е нагласено. Управляват зли илюминати, които набутват само свои хора в Арена Армеец, а другите по презумпция се изявяват в центъра на Нови Искър. И въпреки това не се отказват….

Не правят нищо.

От момента, в който разбереш, че си богоизбран и надарен с висш талант, до момента, в който станеш световноизвестен абсолютен идол на човешкия вид, не е нужно да правиш нищо. Демек, никога нищо не правиш, защото така и никога не ставаш световноизвестен абсолютен идол на човешкия вид. Както е ясно на всички нормални хора. На теб обаче ти е под достойнството да работиш за 600 лв. някаква обикновена работа и предпочиташ да харчиш от пенсията на майка си, работейки върху себе си. А жената е щастлива като те дадат по телевизора на заден план в кратък репортаж от детско парти, на което жена родила спонтанно, но всичко преминало ок.

Срам ги е да се возят в рейс.

Колкото и да е голяма пенсията на майка ти, все пак не стига за автомобил с шофьор, дори да добавиш онези цели 200 лева, които изкара този месец от участия. Тук идва голямата драма на българското селебрити. Как да се придвижи от точка А до точка Б. Изконен и непреодолим е ужасът да те видят в 72 как си си напазарувал зарзаватец и кротко чакаш твоята спирка да дойде. Нищо, че е най-човешкото нещо на света. Тук обаче БГ звездата греши. Не просто защото няма нищо срамно да ползваш градски транспорт, а защото дори някой да те разпознае в него, то той ще се чуди съсед ли си му, гаджето на братовчедка му ли беше, по „Мастър Шеф“ ли те даваха… И едва ли ще се сети. Споко.

Очакват да ги забележиш.

Веднъж надарена със свръхчовешки качества и магически способности, българската МЕГА звезда трябва да бъде открита. От велик продуцент. Какъвто също не съществува. Но това е друга тема. Всеки, който работи за името си, продуцира се сам, колкото може, прави неща и е активен, е долен натегач и арогантен тип, който иска да избута, измести и издоминира стотиците свръхнадарени останали, смирено, кротко и възпитано очакващи една ръка да се покаже от облаците и да ги посочи, след което да посочи златен трон, върху който валят пачки и полягат девици.

Всичките са „гениални“.

Дотолкова, че никой не ги разбира и не ги харесва. Но това е защото публиката не е дозряла. А може би идните поколения ще оценят гения… Всъщност всеки що-годе продуктивен български артист, който изкара нещо потребяемо като продукт, е автоматично обявен за враг номер едно на целокупната  творческата младеж с далечно грандиозно бъдеще. Стига се до раздвоение на личността при мнозина, защото хем целта е да си мега звезда, хем творчеството ти да е елитарно, хем да имаш десетки хиляди лайкове във фейсбук, хем да не си комерс. Апогеят на двойнствеността е явяването в риалити формати за неизвестни таланти и изобщо неизвестни хора всяка година, при все че уж си супер известен.

Ако от всичко това ви се дорева, никога не е късно да си купите салфетки и да ги използвате по предназначение. После да избършете горчиви сълзи в ръкава си и да продължите напред. Веднъж се живее, маа му стара…

от

публикувано на: 15/05/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: