Как да пишеш модерна поезия – част 2

03/05/2015

Продължаваме много смело с описанието на езика на много родни поети. Адски важно е да си припомните предните ни препоръки, но ето сега ще ви предоставим още няколко идеи как да пишете, така че да сте сред множеството хипергениални авторчета, които ни атакуват отвсякъде. Готови ли сте? Ето, действаме.

Клишенце

Опитай се много старателно да бъдеш копие на всички поети, които те дразнят. Ама те са ужасно предвидими? Именно! Пиши така. Ама не можеш?! Глупости, виж ни.

ангели и демони
се целуват
защото доброто и злото се обичат
и ние ги обичаме
перата на ангелите падат
по рогата на демоните

доброто винаги побеждава!
о, ангеле!
вземи ме на крилете си
и нека аз отново да политна
Доброто да открия
и Злото да отхвърля
както и Смъртта
 
защото аз съм Ангел!
завинаги със теб ще бъда
и Светлината вечно ще прославям!

Ангели, демони, светлина, мрак, лудница – номерът е не волумето да е на МАХ, както и патетиката. Пиши за всичко, за което ти се е искало, като си бил на 12. Бъди мелодраматичен и гледай да използваш главни букви за всяка дума, която ти се струва значима – много е Важно!

Татко

Това е много специфичен поджанр. Но за целта трябва баща ти, чичо ти или вуйчо ти да са били известни – художници, поети, актьори, танцьори, музиканти! Важно е да ги знаят в определени среди. Напиши стих, а после го разпрати на всички възможни познати на живия си или покоен татко (най-добре да е покоен, но не е задължително), така че да те обявят за гений.

аз нямам друго днес какво да кажа
освен да те заливам с бесни сълзи
татко

очите ти изсъхнаха отдавна
но аз ще ги полея днес пак
татко

те ще те помнят днес
но и вовеки
такъв ще си за всички
татко

о
толкова велик си
че ми се повръща
направо си неземен
татко

Това стихотворение или подобно можете да наречете крайно неочаквано… „ТАТКО“. Но с главни букви, това е важно, нищо че пишете с малки и почти без пунктуация. Номерът е винаги да споменавате баща си в интервюта и да обяснявате какво бясно влияние е имал той върху оформянето на личността ви. И казвайте, че е гений, а вие сте нищожество и просто пишете в негова памет.

София

Страхотен мотив! Пишете за улиците на столицата. Обяснявайте как това е вашият дом (макар да сте от Казичене или Мало Бучино). Наблягайте на това, че пишете, докато се разхождате по тези улици и това е вашето учебно място по поезия – един вид (уха!) градът ви преподава как се пише! Задължително вкарвайте имена на улици и барове, за да не сте голословни, а и момиченцата трябва да въздишат, че са били точно там, ура!

на Билкова
дишаме лепило
и цигарен дим
а после по Раковска сме ожулени
от самия ибан живот

толкова сме мръсни
че не ни позволиха да си вземем
по патронче от един клекшоп
на Раковска
искахме да влезем в Barfly
но нямахме сили
да се катерим
по стълбите
и по себе си
мамка му

жените да го духат
ние сме велики
Шишман е нашият свят

Ето, това вече е страхотно. Толкова сте яки, пияни сте, корави сте, направо няма друг като вас. И съвсем никой никога не се е чувствал така на 3-4 евтини водки, нали така? Най-важното е, че вие сте велики и сте в София открай време, пиете си, познавате хубавите барове и улици, пъпът ви е хвърлен тука някъде – между By The Way, бившия Blaze, несъществуващото 703 и култовата (използвайте думата „култов“, това е важно!) Билкова.

от

публикувано на: 03/05/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: