Съдебна справедливост в България?

30/04/2015

gergana123

Срещам се с Гергана Рачева в столично кафене. Това е вторият ни разговор след първата публикация от лятото на 2014-а. В нея ви запознахме със случая на карловката, която се бори за фамилния си двор, силно пострадал от строителството на огромна сграда от нейния съсед – австралийския пастор от сектата Свидетелите на Йехова – Деймиън Дисни.

Тогава Гергана беше в очакване на правосъдие от страна на Административния съд в гр. Пловдив и РДНСК – Южен централен район. Борбата за карловския кестен и опропастената градина на дългогодишния литературен редактор и преподавател по български език продължава и днес. Но вече има лъч светлина…

В края на миналото лято, след като слиза от планината, тя заварва непознати хора усилено да работят в двора й, скелето на строежа е навряно в кестена, всичко е затрупано със строителни отпадъци. Август е тежък месец за нейното семейство. На два пъти идват полицаи, които ги заплашват с арест затова, че се противопоставят на заповедта на кмета на града Емил Кабаиванов. Заповед, която дава разрешение на строителите на Дисни да правят каквото си поискат в нейния двор. От самото начало такова нареждане на Гергана й звучи абсурдно.

На многобройните жалби, че не е давала изрично съгласие за строеж на граница, както е по закон, карловската община отговаря, че Дисни си има строително разрешение, а тя не може да го види – не й се полага – нищо, че са съседи, а строежът на Дисни навлиза в двора след множество безобразия – разрушен дувар, изкоренени и посечени дървета, изпотъпкана градина… Документите на австралийския й съсед Дисни се превръщат в строго охранявана тайна, а заповедта за навлизане в чужд двор кметът Кабаиванов нарича „обичайна”.

На даването на строителна линия на 13 февруари 2014-а присъства и шефът на „Незаконно строителство“ на общината Соня Ангелова. На оплакванията за нарушени права от страна на Гергана, служителката твърди, че всичко е наред, че не може да се противопоставя на инвестиционния проект и че ще й посади кестени като компенсация за обезобразеното вековно дърво.

Соня Ангелова през юли месец уверява в телевизионен репортаж, че строежът на Дисни е законен и че е според Подробния устройствен план (ПУП) на град Карлово.

Строителният надзор Димо Ненов също присъства на даването на строителна линия. Той равнодушно наблюдава как строежът на Дисни нарушава съседската граница, оставя изкопът на строежа да навлезе в съседския двор. На въпроса за унищожените дървета заявява, че това е дреболия. За него е важно строежът да продължава на всяка цена. Строителният надзор не упражнява задълженията си, категорична е Гергана.

2snimka

На първата жалба до РДНСК Пловдив – само месец след началото, тя получава отговор, че на тяхно запитване за проблемите около този строеж община Карлово ги е уверила, че всичко е наред с неговите документи. Тоест общината лъже смело РДНСК. Проектът е в разрез с основни законови положения, но явно идеята е строежът да продължава с пълна сила, а несъгласните с беззаконията – Гергана и съпругът й, да се уморят и откажат.

Смелата карловка подава през юли друга жалба чрез Карлово до РДНСК Пловдив и след две седмици я заварва неизпратена на едно бюро в отдел „Незаконно строителство“, Карлово. Обяснение – не знаели как да го направят…

Все пак документите са придвижени след нейната намеса и бавно, но сигурно се стига до отмяната на строителното разрешение на Деймиън Дисни през февруари 2015-а година!

В заповедта на РДНСК за отмяна на строителното разрешение е указано, че според Подробния устройствен план на града там изобщо не трябва да има такава сграда.

Самодоволната усмивка на съседа й, който се ползва със силната закрила на общината, я посреща всеки път, когато карловката се завръща в родния град. Неговата сграда наднича нахално с прозорци и стряха, разположени в зеления карловски двор. А по закон това е невъзможно.

Как Дисни успява да строи на граница без разрешение от съседа, да има стряха в чуждия двор и прозорци към него? Това е въпросът, който си задават всички минаващи по улицата карловци.

1snimka

Гергана разказва и за момента, в който трябва да се явява в съда. Отказва се от адвоката си по различни причини и решава да се явява сама в Пловдив. Съветва се с  близък адвокат в София. Чете закона многократно.

В съдебната зала получава поздравления от адвоката на кмета, че се изразява много добре юридически. Нищо чудно, че се справя и с този текст, след като години наред филологическото й знание я е водело в света на световната литература. Притисната от обстоятелствата, Гергана затъва в един неприятен криминален сюжет, в който тя е изправена срещу цяла една община, която се опитва да я откаже да търси правото си. А местните скептици й повтарят – така е тук, откажи се, кметът е много силен!

За да се стигне до значимата за цялото й семейство дата – 6 февруари 2015 г. Писмото, с което се отменя строителното разрешение на Дисни.

Гергана споделя, че през цялото време е вярвала въпреки усилията на общината. Чувството за справедливост и сега й дава нови сили. Тя знае, че е в правото си, нищо, че чиновници я укоряват и назидават. Има красноречиво доказателство след една година игра на криеница и лъжи.

Заповедта на РДНСК – Южен централен район, подписана от началника Мария Дончева, отменя строителното разрешение на съседа Деймиън Бенджамин Дисни. Мотивът е категоричен: разрешението за строеж е в нарушение с предписанията на ПУП на град Карлово.

Другият казус – заповедта на кмета от 10 март 2014 г. строежът на Дисни да се ползва от техния двор, дадена след многото жалби за дърветата и нарушени права, също е отменена с решение на Пловдивския административен съд от 30 март 2015 г.

Заповедта на Кабаиванов е незаконна – това решение е окончателно и не подлежи на обжалване.  В решението на съда става дума и за дърветата, и за това, че в строителните книжа на Дисни пише, че може да строи само откъм улицата, а не от съседския двор. В историята има строителен надзор, има и кмет, подписал заповед в нечий ущърб.

Гергана има намерение да съди кмета и общината. След всичко, което е преживяла, тя научава за един изключително важен закон в защита на гражданите – Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Закон, който се грижи за обикновените хора, които са усетили върху гърба си феодализма на местните управници.

И ето какво става. През тези месеци – от февруари насам – въпреки отмененото строително разрешение, Дисни работи необезпокояван, няма кой да го инспектира и спре. Макар че общината е получила заповедта от РДНСК така, както и Гергана Рачева.

Остават да висят множество въпроси в тази история:

Защо общината в града на Апостола така всеотдайно и противозаконно защитава строежа на Дисни от Свидетелите на Йехова и защо родолюбивият кмет не се интересува от правата на данъкоплатците? Нещо повече – погазва ги с лека ръка, със силата на една заповед, каквато и мнозина други са получили и преглътнали – защото е дадена от кмета.

3snimka

Ако съдебната системата заработи докрай – това огромно здание, което в момента хвърля тежка сянка в двора на Гергана и продължава да се достроява, трябва да бъде премахнато. Дисни обжалва заповедта на РДНСК и се налага Гергана да се спечели и тази част от съдебната битка.

Жената е готова да се бори докрай и очаква справедливост, след като месеци наред гражданските й права и човешко достойнство са сериозно потъпкани. Крепи я мисълта за нейните баба и дядо – достойни граждани, хора от старото Карлово – на възрожденския дух и сила. Пред тяхната памет тя няма да изостави прегазеното наследство.

Накрая, преди да се разделим, Гергана споделя, че е очаквала по-силно гражданско общество в родното си място. Надявала се е, че хората ще я подкрепят по-решително въпреки страха от силата на кмета и общината.

Тя продължава своята битка и силно вярва, че ще успее.

P.S. А последните новини от вчера гласят, че Районната прокуратура в Карлово е повдигнала обвинение на кмета на града Емил Кабаиванов за злоупотреба с общинско имущество.

от

публикувано на: 30/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: