Украйна и геополитическите разломи

26/04/2015

Кръгла маса организирана от Радио България.

Разломът в Украйна е не просто още една милитаризирана криза в бивша съветска република, а кулминация на идейни и исторически противопоставяния, които ще отекват на Стария континент с години.

При конфликта с Русия Киев се бори за безусловната и всестранна помощ от САЩ и Европа. Бори се с разпадащата се икономика на страната и неподготвените за реални действия украински въоръжени сили. Последните развития доказват, че надеждите за помощ от Запада не са оправдани. Това е мнението на европейския политически елит.

Геополитическите измерения на украинската криза са безспорни и не може да бъдат отречени от никого. Още повече, че тя се вписва в контекста на засилване на напрежението между Запада и Русия.

Историята показва, че когато дадена криза засяга жизненоважни интереси на определена велика сила, е необходимо тя да задоволи критична маса от тях, за да позволи уреждане на ситуацията. А това неминуемо означава, че и Русия, от една страна, и САЩ и ЕС, от друга, трябва да направят, и съответно да получат, отстъпки.

Жестоката шега с Украйна е, че геополитическите интереси на Европа не съвпадат с интересите на техните партньори в чужбина. Въпрос на време е да се прецени степента на заплахата и да се направят съответните изводи, че Европа е предала своите „съюзници“.

На 27 април от 15 часа за Украйна и геополитическите разломи ще разсъждават: Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения, проф. Динко Динков от катедра „Международни отношения“ на УНСС, Димитър Бечев – гост-изследовател в European Institute LSEE Research on South Eastern Europe в Лондон, регионален експерт за Централна и Източна Европа към водещата консултантска и информационна компания Oxford Analytica, Марин Лесенски – директор на програма „Европейски политики и гражданско участие“ в институт „Отворено общество“ и журналистът-международник Димитър Кенаров. За случващото се в Украйна ще научим от Красимир Янков – изследовател на Amnesty International в Украйна.

Водещ: Илиана Райчева

от

публикувано на: 26/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: