Приказка за един фейсбук статус

02/04/2015
Художник Елизабет Йерихау-Бауман: „Ханс Кристиан Андерсен чете на деца“, 1862

Обичате ли приказки? Знам, че сте големи, но… това е една приказка за големи деца. Модерна, от 2015-а… Добре тогава, слушайте, ще ви я разкажа. И така…

Имало едно време един фейсбук статус. Той гласял следното: „Защо няма приказка за Рошка – Рошавото момиче?“. Това се питало едно пораснало девойче на име Бела и не очаквало някой да й обърне внимание в самотното и скучно интернет пространство – пълно със страшни вируси, тролове, ботове и хейтъри.

Прочело го обаче едно момче от далечно село в Балкана на име Алексей Честния. И отвърнало веднага под поста, че се заема със задачата да напише приказка за Рошка (чието вдъхновение била всъщност Пипи) – една не тъй лесна задача.

Бела, на която й викали Черна понякога, зачакала резултата. Минали се дни, даже седмици, много фейсбук часове… Тя почти забравила и си пиела кафето все тъй без настроение, когато един ден гордият Алексей пратил своята история за „Момичето с рошавата коса“.

Щастие и радост! Пък и наближавал Денят на детската книга – 2-ри април, който е рожден ден на нейния любим и чудат Ханс Кристиан Андерсен и на нея самата. С Ханс Кристиан тя често се срещала в страната на сънищата и вълните. А с Алексей Честния – не, били само приятели във фейсбук.

И сега на този Ден решили тримата (Ханс също дал своето „да“)  да подарят приказката за смелата, уверена Рошка (която всъщност се казвала Анита) и която приемала приключения и променяла разни неприятни ситуации с ум и решителност.

Не искала Бела да има само приказки за спящи принцеси, чакащи в кули принцове и такива, които са известни с това, че са най-красиви на света. Мечтаела да има повече като Пипи и Рошка. И… така и станало благодарение на Алексей Честния – в Деня на детската книга и на нейния празник.

Не бъди скучен възрастен, прочети приказката и я сподели, защото четящият приказки има здрав и лъскав косъм. Или пък…

Четящият приказки променя света всеки ден.

от

публикувано на: 02/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: