Лечебната сила на прополиса

01/04/2015

bee propolis powder-500x500Пчелите са удивителни същества – едни от най-старите обитатели на планетата ни, които от милиони години събират различни растителни вещества и като истински вълшебници ги превръщат в безценни нови продукти – пчелно млечице, мед, восък и прополис.

Медът от хилядолетия е и любима храна, и ценен лечител за хората. Най-безценният и популярен в народната медицина продукт е прополисът, или пчелен клей – растителни смоли, които пчелите превръщат във високоефективно средство срещу патогенни бактерии, вируси и гъбички. Прополисът защитава кошера – с него се облицоват и клетките, където се излюпват новите пчели.

От гръцки думата означава „защита на града“.

Лечебното действие на прополиса е познато от древността. Тъй като е ефективен срещу стрептококи и стафилококи, пчелният клей се е прилагал за заздравяване на гнойни рани и язви. Древните египтяни са го ползвали за мумифициране.

Днес под формата на мехлем или тинктура се използва за лечение на микози по кожата, дерматити, за дезинфекция на следоперативни рани. Приеман вътрешно, той засилва защитата на организма, като от една страна, увеличава кръвообразуването и производството на антитела, а от друга, спира развитието на различни видове бактерии и вируси, като наример тези на туберкулозата, салмонелата, херпеса и грипа.

Прополисът има много сложен състав, съдържа  над 300 ценни биологични съединения, като антисептичните му свойства се дължат основно на флавоноидите и етеричните масла – естествени антибиотици, които някои растения изработват за защита от микроорганизмите. Антимикотичният ефект е резултат от органичните киселини. Останалите вещества – смоли, восък, цветен прашец, дъбилни вещества, алдехиди, естери, терпени, аминокиселини, витамини и множество микроелементи, допълват тези действия.

Прополисът е изключително подходящ за профилактика и засилване на имунната система, както за възрастни, така и за малки деца. Предпазва от оксидантен стрес (по-силен е от витамин C) и неутрализира свободните радикали. Повече от 1600 научноизследователски проучвания доказват позитивните му ефекти.

от

публикувано на: 01/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: