Скритата мощ на виното

10/03/2015

wine1

Виното е като самия живот – болезнено мъчителен като тежък махмурлук или искрящ и красив като сватбен ден. Зависи как го употребяваш. Сигурно това е имал предвид древногръцкият философ Платон, който проповядвал умереност в пиенето на вино. Мъдрецът пропагандирал прости правила, много от които в пълна сила важат и днес:

– Децата до 18 години да стоят далеч от чашката;

– Гражданите до 30 години могат да пият, но умерено;

– Участие в пиршества и вино на корем се разрешава само на навършилите 40 години.

Снизходителното отношение към по-възрастните при Платон никак не е случайно. Философът вярвал, че: виното облекчава тежкото бреме на старостта, разсейва мъката, укротява нервите, връща силата и ловкостта на тялото. Съвременните медици също са категорични: качественото вино е еликсир на младостта. Нещо повече – лекарите са уверени, че ако високоалкохолните напитки се заменят с вино, хората ще живеят и ще изглеждат значително по-добре.

wine2

Френският опит

 

Макар и да има оптимисти, които са уверени, че не е далеч времето, когато в магазините за вино ще ходим като в аптека, все пак сме наясно, че скоро няма да си купуваме бутилка Кабернс с рецепта. В интерес на истината обаче трябва да уточним, че виното отдавна е познато като лекарство. Във Франция например този нетрадиционен метод се използва поне от 1000 години, френските лекари не се боят да го прилагат като лекарство в различни форми – дори венозно. Според техния опит страдащите от колит трябва да пият червено трьпчиво трапезно вино. То е богато на танин, който стимулира гладката мускулатура на стомаха и потиска активността на болестотворните микроорганизми и бактериите.

За борба с атеросклерозата са подходящи вина, богати на фенолни съединения – това са сухите червени вина. Белите сухи вина пък действат диуретично и са подходящи при някои бъбречни заболявания. (Установено е също така, че французите живеят по-дълго от американците с 2,5 г, а страдащите от сърдечносъдови заболявания са с 40% по-малко, отколкото в САЩ. Учените отдавна са наясно и с причината за този феномен – спазването на националната традиция редовно да се пие естествено червено вино, и то по време на обяд. Така съдържащите се в питието биологично активни вещества се усвояват постепенно с храната от организма. Естествените антиоксиданти действат благотворно срещу стреса, а фенолните съединения възпрепятстват натрупването на плаки по кръвоносните съдове и така намаляват риска от исхемична болест на сърцето.

Схватка с рака и артрита

Червеното вино съдържа антиоксиданта ресвератрол, който е изключително важен за профилактиката на злокачествени тумори. Това вещество действа подобно на антибиотик и пред-пазва гроздето от различни гъбични заболявания. А в човешкия организъм ресвератрольт предотвратява злокачественото израждане на клетките и в същото време блокира развитието на възпалителни процеси с каквито например е свързан артритът. Освен това е доказано, че червеното вино подпомага унищожението на образуващи се ракови клетки. Някои учени дори смятат, че това откритие може да доведе до появата на нови методи на лечение и профилактика на раковите заболявания.

wine3

Ой, ти бяло, ‘що не си червено!

Обратно на традиционните предпочитания на българина към червеното вино, бялото също има сериозни достойнства по отношение на здравето. Категорично е доказано, че съдържащите се в него аитиоксиданти помагат на организма да поддържа нормалното функциониране на белите дробове.

150 мл за щастие

При сложни стресови ситуации да се пие не е грях. И това не е народ на мъдрост, а научен факт. Лекари и учени отбелязват една интересна особеност: в тежки условия процесът на дезадаптация бързо срива организма на трезвениците и обикновено те се огъват първи. Затова в ежедневното меню на екипажите на корабите за далечно плаване са включени 150 мл червено вино. То поддържа настроението, спасява от меланхолия и тъга и в голяма степен замества липсата на социални контакти.

Петте оръжия на виното

Виното е напитка с уникални по брой и сложност вещества в състава си. Основните биологично активни компоненти обаче са пет.

ЕТИЛОВ СПИРТ в умерено количество. Той е антиоксидарт, който възпрепятства образуването на тромби, артеросклероза и иехемична болест на сърцето. Действа като бариера срещу стреса.

ОРГАНИЧНИТЕ КИСЕЛИНИ определят вкуса и аромата на виното и потискат развитието на бактериите.

МИНЕРАЛНИТЕ СОЛИ са необходими за работата на всички органи в човешкото тяло. 250 мл вино набавят близо 50% от ежедневната доза йод и фосфор и до 10 % от всички останали минерали.

ВИТАМИНИТЕ се освобождават постепенно в процеса на зреене. Така че в старото вино те са повече отколкото в младото. 250 мл осигуряват около 5% от всички необходими витамини на организма за 24 часа и 50% от оптималната доза витамин Р и фолисва киселина.

ПОЛИФЕНОЛИТЕ са природни антиоксиданти, които забавят процеса на стареене на клетките. Вьв виното те са във форма, която максимално лесно се усвоява от всички ни в човешкото тяло.

Колко му трябва на човек? 

Човешкият род условно може да се раздели в следните категории:

Заклети трезвеници – те са около 5%
Рядко пиещи – 40%
Умерено пиещи – 30%
Много пиещи – 15%
Изключително много пиещи, включително и алкохолиците – 10%.

Вярно, че за да не нараства последната цифра в течение па годините са прилагани всякакви ограничителни мерки – от разумни до жестоки забрани. Но въпреки тях съотношението практически не се е променило през последните 50-60 години. И макар че реакцията на всеки отделен организъм към пиенето е строго индивидуална, добре е да сте наясно какво количество алкохол можете да поемате на ден без вреда.

Съвременните учени смятат, че абсолютно безвредна и даже полезна за здравето ежедневна доза спирт е между 5 и 30 г за мъжете и 5 и 16 г за жените. На разбираем език това изглежда така:

ЖЕНИ – 40 мл водка, 150 мл сухо вино, 330 мл бира.
МЪЖЕ – 80 мл водка, 300 мл сухо вино, 750 мл бира.

от

публикувано на: 10/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: