От спорт се затъпява! Наистина ли?

12/02/2015

sport-1Спор няма – спортът е една от най-заразителните мъжки страсти. Независимо дали го почитат пасивно, в ролята на запалени фенове или активно – любители на джогинга, фитнес маниаци, профита, повечето мъже разбират от спорт. И може би затова в даден момент се разделят на два отбора, на „защитници” и „нападатели”. Следва едно интересно дерби с неочаквани резултати и за двата тима.

НЕ:

1. Ако си посветил живота си на спорта, интелектуалните ти способности са в безсрочен отпуск. Тренировките за национално първенство/световното/олимпиадата така са обсебили денонощието ти, че е цяло чудо, ако успееш да стигнеш веднъж в годината до театър или изложба. А от цялата новинарска емисия, която снощи проспа пред телевизора, вероятно си запомнил единствено коя манекенка е обявена за най-секси модел на годината.

2. Спортистите са подложени на стрес, потискащ умствените способности. Колкото повече сили влагат в постигането на резултати, толкова повече нервни клетки горят. Половината от шампионите, добрали се до класата на звезда от световна величина, се превръщат в неврастеници. Затова и често гастролират с описание на непристойни „подвизи” в скандалните хроники.

3. Спортът дава психологически оздравяващ ефект само ако доброволно се занимаваш с него.

4. Освен нечовешки труд и усилия професионалният спорт често те „награждава” със сериозни травми. Впоследствие голяма част от контузиите хронифицират и напомнят за себе си с болезнени пристъпи. А постоянните болезнени усещания се отразяват крайно негативно на интелектуалните функции.

5. По данни на British Journal of General Practice футболистите са прослойката от световното спортно общество, което се представя най-зле на тестове за коефициент на интелигентност. Изследователите са склонни да винят за това факта, че футболистите често изпълняват удари с глава. Сблъсъкът с топката в челната област всеки пък причинява микросътресение на мозъка, от което страдат клетките на сивото вещество.

6. Научни изследвания, проведени в спортни зали в Берлин, установили, че всеки втори от трениращите не знае върху каква мускулна група работи в този момент. Това обезсмисля усилията, твърдят специалистите. Когато си представяш кои мускули натоварваш, ти стимулираш нервната система в тази област, което повишава значително ефективността на тренировката.

7. Когато мъжът харчи твърде много сили за спорт, му остават малко за секс. Всяка изтощаваща тренировка снижава нивото на тестостерона. В резултат интересът към секса спад. И всичко останало също спада.

8. Всеки трети, който се занимава любителски със спорт, редовно се претоварва, ако тренира самостоятелно, без инструктор. Вследствие на това започват да го преследват чести пристъпи на депресия.

9. Ако не вкараш физическите натоварвания в разумни граници, ще ти се наложи да се запознаеш със страничните ефекти на ендорфините – хормоноподобни наркотични вещества, които активно се произвеждат по време на интензивно спортуване. Високата им концентрация в кръвта рязко повишава прага на чувствителност към болка. Това влошава приемането на тревожни сигнали от тялото и води до неизбежна сериозна травма.

ДА:

1. Учестяването на пулса по време на тренировка е идеален подарък за мозъка. Засиленото кръвообращение обогатява тъканите с кислород, а това му помага да мисли.

2. Спортът е най-доброто лекарство срещу вредния за интелекта стрес. За това си има различни причини – както биохимични, така и психологически. Но принципът е един: докато тялото ти се носи по бягащата пътечка, изобщо не му пука за съдбата на вселената.

3. Физическите занимания увеличават количеството на нервните клетки. Поне при опитните мишки доказано е така, съобщават от Калифорнийския институт по биологически изследвания. Мишките, които били подложени от изследователите на активен начин на живот (а за тази цел в института били създадени маса странни приспособления, в това число и миши велоергометър), се сдобили с по-голямо количество мозъчни клетки в сравнение с техните братя и сестри, които били оставени да лентяйстват на спокойствие.

4. При аеробно натоварване след половин час непрекъснато движение в организма започват да се отделят ендорфини. По-голямото им количество повишава настроението и всичко ти се удава с лекота, включително и усвояването на информация.

5. Редовните занимания с някакъв спорт са най-умната и далновидна профилактика на различни заболявания – например, инфаркт и инсулт. А също и на необратими неприятности – като болестта на Алцхаймер например.

6. Спортуващите се радват на по-добра памет в сравнение с тези, които не желаят да хабят сили за физически натоварвания. Защо? Защото за нормалното функциониране на паметта отговарят вещества като адреналин и норадреналин. А тяхната концентрация значително се увеличава при редовно физическо натоварване.

7. Спортът развива и чувството за ориентация. Редовната двигателна активност увеличава производството на серотонин – вещество, известно сред психотерапевтите със синонима „хормон на мениджъра”. Серотонинът стимулира умението бързо да се схваща същността на явленията и да се извлича полза от тях. Благодарение на него значително се подобряват мисловни процеси като съобразителност, инициативност и т. н.

8. Спортните натури са добри любовници. И в това няма нищо странно. Победата над съперник в напрегнато съревнование отключва гигантски прилив на тестостерон в мъжкия организъм. А увеличаването на тестостерона само с 1,3 пикограма на милилитър (т.е. толкова малко, че е направо невидимо) означава плюс още един път седмично.

9. Интензивното отделяне на ендорфини в кръвта по време на тренировки е застраховка срещу всякакъв род депресивни разстройства. Така че когато се почувстваш самотен или ти е скучно до непоносимост, просто излез и поритай половин час навън.

от

публикувано на: 12/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: