В Италия: България не е лесен съперник!

25/03/2015

?????????????????????????????????????????????????

На 28 март националният отбор на България посреща Италия в евроквалификация по футбол на стадион „Васил Левски“ в София. Българските футболисти ще бъдат изведени от нов селекционер – Ивайло Петев, след като Любослав Пенев се оттегли преди Коледа. И ако шансовете на българските момчета за класиране са минимални (имат едва 4 точки в класирането в група Н), то Италия е в ожесточена битка с Хърватска за първото място (двата тима са с по 10 точки).

Специално за Бинар журналистът от италианския „Саленто Спорт“ Алесио Амато се съгласи да отговори на няколко въпроса преди съботния дуел между българи и италианци.

Алесио Амато не изпуска нито една новина около футболния Лече, а познанията му за играта са енциклопедични.
Алесио Амато не изпуска нито една новина около футболния Лече, а познанията му за играта са енциклопедични.

Какво се знае в Италия за българския национален отбор?

На българския национален отбор в Италия се гледа винаги като на тежък съперник, без значение от моментното състояние на състава. Основните спомени, за които се сещаме, са със сигурност свързани с миналото и по-точно с България на носителя на Златната топка Стоичков. Той игра и в италианския Парма, а Италия спечели срещу България на полуфинала на Световното в САЩ през 1994 година.

Сещаме се и за победата на Италия над България с 2:1 на Евро 2004 в Португалия, която, обаче, не позволи на Антонио Касано и компания да премине групата заради уговорката между Швеция и Дания.

През последните десет години заради отсъствието на България от големите форуми и заради факта, че вече не е отбор от първа или поне втора класа, както през 90-те, на Апенините се знае твърде малко за момчетата на селекционера Петев. Единственото е, че не са лесен съперник, както показват резултатите 2:2 и 1:0 по време на последните световни квалификации.

А какво се говори като цяло за българския футбол в Италия?

Ако националният отбор на България не е всекидневна тема в медийното пространство в Италия, още по-малко се говори за А Професионална Футболна група (тук авторът изписва коректно с латински букви името на първенството ни, б.р.). С изключение на шампиони като вече споменатия Стоичков или Балъков, или Петров, Бербатов, Божинов (най-младият българин, който е впечатлявал Италия, след като направи фурор с Лече) и Чочев (последните двама в момента играят за италианските Палермо и Тернана), тифозите знаят наистина твърде малко за футбола в София и страната. Като изключим евро-сблъсъците през последните години (Левски – Киево, ЦСКА – Рома, Лудогорец – Лацио), само шампионите от Лудогорец показаха футболна България и по италианските тв екрани, благодарение на участието си в груповата фаза на Шампионската лига.

Какви са очакванията в Италия преди гостуването на тима в София?

Италианците най-накрая забелязват, че националният отбор вече не е един от най-силните отбори в света, както беше от 30-те години на ХХ век до 2006 година. Така, че преди всеки мач се подхожда като към не-лесен изпит за преодоляване. Всички са наясно, че за да се класират за Европейското първенство, за което селекционерът Антонио Конте обяви, че иска да спечели, победите няма да са лесни както преди време. Фенове и специалисти са убедени, че няма да бъде никак лесно срещу България, особено като гост. Въпреки че отборът на Италия е доста подмладен и има нови лица, които показват отличен потенциал и всички имат увереност да подобрят недобрите резултати през последните години.

Селекционерът на Италия Антонио Конте се е заел с амбициозната цел да спечели Евро 2016.
Селекционерът на Италия Антонио Конте се е заел с амбициозната цел да спечели Евро 2016.

За мача в София Антонио Конте повика доста нови играчи. Означава ли това, че италианците не се притесняват особено от гостуването?

Конте повика нови играчи по различни причини. Отсъствията са доста заради контузии или защото някои футболисти имат проблеми в клубните си отбори (Балотели и Де Роси преди всички плюс контузията на Пирло). Освен това селекционерът заслужено дава шанс на такива, които се представят добре в първенството, като натурализираните Едер и Васкес или плеймейкъра Валдифиори. Така че изборът не е направен само заради съперника, без значение дали България или Англия, която ще бъде срещната в контролен мач.

Прогноза?

Ще кажа 1:0 за Италия с гол на Грациано Пеле.

от

публикувано на: 25/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: