Александър Бръзицов посреща 70-годишнината си със спектакъл в БНР

28/11/2013
Александър Бръзицов

Българското национално радио ще отбележи 70-ата годишнина на обичания български композитор Александър Бръзицов с тържествен концерт на 28 ноември от 19:00 ч.

Заедно с Биг бенда на БНР на сцената на Първо студио ще излязат известни български изпълнители.

Александър Бръзицов определя себе си като поклонник на операта и симфоничната музика. Първите стъпки в творческото му развитие преминават през джаза, инструменталната и филмовата музика, след което идва желанието за създаване на авторски песни.

Признава, че винаги се е стремял да обединява жанровете и стиловете в творбите си. Богатото му творчество обхваща различни жанрове – над 150 песни и оркестрови пиеси, музика към повече от 80 анимационни, игрални и телевизионни филми, към театрални постановки.

Бръзицов е носител на много престижни награди от фестивали и конкурси: „Братиславска лира”, „Сопот” (Полша), „Песните на ОИРТ”, „Рощок” (Германия), „Златен елен” (Румъния). Аранжира музиката за филмите на Кирил Цибулка и Атанас Бояджиев, а Тончо Русев и Морис Аладжем му се доверяват за аранжиментите на песните си.

В началото на нашия век по покана на Йордан Рупчев Александър Бръзицов е назначен за аранжор на Биг бенда на БНР. За няколко години той преработва стотици творби, композира десетки нови инструментални пиеси и песни. БНР дължи на Александър Бръзицов немалка част от огромното музикално богатство в своя фонд.

В концерта в чест на композитора на 28 ноември ще пеят Нели Рангелова, Камелия Тодорова, Орлин Горанов, Петя Буюклиева, Ани Върбанова, Камелия Воче, Валентин Асенов, Камелия Николова, Георги Янкулов, Сабина Донева, Габриела Йорданова и ансамбъл „Спектрум” – носител на Голямата награда от конкурса „Нови гласове” на БНР.

Бинар ще предаде концерта пряко по втория си видеоканал.

от

публикувано на: 28/11/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: