Няколко ужасяващи контузии в спорта

18/03/2015
Ужасяващата контузия на Федерико Матиело след сблъсъка му с Наинголан от Рома.
Ужасяващата контузия на Федерико Матиело след сблъсъка му с Наинголан от Рома.

Контузиите са най-големият кошмар за професионалните спортисти, като колкото по-динамичен е днешният спорт, толкова по-голям е рискът за здравето на атлетите. Нека видим няколко случая, които предизвикаха широк медиен отзвук.

Мачът между Киево (Верона) и Рома, игран на 8 март, няма да бъде запомнен със скучното 0:0. В 17-ата минута от срещата на стадион „Марк’Антонио Бентегоди“ тежък сблъсък между 19-годишния защитник на домакините Федерико Матиело и халфа на гостите Раджа Наинголан завърши зле. След удара десният крак на Матиело се огъва по неестествен начин. Защитникът опитва да се изправи сякаш нищо не се е случило, но не успява, оглежда се, докосва си бедрото и се просва на терена в сълзи. Лекарите веднага обездвижват крака на пострадалия, след което е откаран с линейка в близка болница със счупени малък и голям пищял.

Лекарите извеждат Матиело на носилка.
Лекарите извеждат Матиело на носилка.

В минутите на паника веднага след инцидента първоначалните коментари бяха дори за преждевременен край на кариерата на младия футболист, но Матиело може да се размине само с няколко месеца отсъствие от терените.

Рендето, което помля Бекъм

Аржентинецът Алдо Педро Душер може и да не се е прочул кой знае колко с футболните си умения, но със сигурност името му остава в историята, като човекът, контузил по ужасяващ начин английската звезда Дейвид Бекъм (видео може да видите ТУК).

Това се случва през пролетта на 2002-а в мач между испанския Депортиво (Ла Коруня), за който отбор играе „рендето“, и английския Манчестър Юнайтед. Контузията е толкова сериозна, че Бекъм пропуска Световното първенство в Япония и Южна Корея.

Травма след сблъсък с висок 218 см великан

Тежка травма в крака си получи волейболният национал на България Виктор Йосифов по време на мача срещу Русия от Световното първенство в Полша в края на миналата година. В началото на двубоя Вики скочи на блокада, но при приземяването си до мрежата срещна крака на високия 218 см руски национал Дмитрий Мусерски.

Вики Йосифов се превива от болка след тежката контузия, която получи в Полша.
Вики Йосифов се превива от болка след тежката контузия, която получи в Полша.

Йосифов не бе в състояние да продължи на терена, като се наложи да бъде опериран в клиника във Варшава, като участието на Мондиала за него свърши преждевременно.

Жертва на колене

Брендън Рой попада три пъти в Мача на звездите за своите първи четири сезона в баскетболната асоциация на САЩ НБА. Малко преди 29-ия си рожден ден обаче, е принуден да прекрати състезателната си кариера заради непрестанните проблеми с коленете. Той се подлага на специални интервенции през 2008-а и 2010-а, а през сезон 2010/11 му се налага артроскопия и на двете колена, което е причината за преждевременния край на кариерата му.

Оцелял по чудо

Ако става дума за сериозни контузии, полският автомобилен състезател Роберт Кубица определено е благословен, след като оживява след ужасяващи инциденти. През 2007-а по време на 27-ата обиколка за Голямата награда на Канада във Формула 1 болидът на Кубица закача този на Ярно Трули и буквално прелита, за да се забие в предпазните стени със скорост от 300 км/ч. Видео от този инцидент вижте ТУК.

За щастие, Кубица оцелява, но през 2011-а се разбива по време на рали в Андора. Колата му излиза от пътя и се забива в стена в близост до църквата Сан Себастиян. Повече от час полякът остава жертва в колата, преди работници да успеят да го измъкнат, за да бъде качен на хеликоптер и откаран в интензивното отделение на болница в Савона. Той има множество фрактури, сред които на рамото и на крака, както и загуба на голямо количество кръв, но лекарите успяват да го реанимират след продължителна, седемчасова операция.

от

публикувано на: 18/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: