След баскетбола в Димитровград мечтаят с волейбол

10/11/2016
Отборът на Раковски заедно със състезателките на Марица след победата над ЦСКА с 3:0 гейма.
Отборът на Раковски заедно със състезателките на Марица след победата над ЦСКА с 3:0 гейма.

Едни от най-големите си спортни успехи град Димитровград записа благодарение на баскетбола. През 90-те години местният отбор „Компакт“ се превръща в истинско страшилище за България, като записва две трети места в първенството на страната през 1995 г. и през 1997 г., както и едно второ през 1994 г. Най-ценна е Купата на България, която тимът печели през 1995 г.

Двайсет години по-късно обаче баскетбол в града няма или поне не на професионално ниво. „Димитровград е баскетболен град. Знаете, имахме традиции в този спорт, имахме много силен отбор преди години. Бяхме и домакини на ежегоден турнир за младежи. Надявам се този спорт да се завърне в града“, коментира с носталгия преди няколко години кметът на община Димитровград Иво Димов.

В местната зала „Младост“, която е с капацитет от 1200 места, обаче отново се играе спорт от най-високо ниво за България. Става въпрос за женски волейбол, като сезон 2016/17 е втори в републиканското първенство за местния „Раковски“. През миналата година димитровградският волейболен тим бе част от вълната на разширение на картата у нас.

Основният човек, който стои зад клуба е Петър Ташев, отличен от кмета със специална грамота за цялостен принос за развитието на волейбола в града по повод 60-годишния му юбилей преди три години. Тогава той споделя, че мечтае да вземе медал със свой отбор, без значение дали при подрастващите или при женските тимове.

Петър Ташев, който е открил не една и две национални състезателки през години, получава грамотата си за цялостен принос за развитието на волейбола в региона.
Петър Ташев, който е открил не една и две национални състезателки през годините, получава грамотата си за цялостен принос за развитието на волейбола в региона от кмета на общината Иво Димов.

Три години по-късно тази негова мечта изглежда е на път да се сбъдне. Женският отбор на „Раковски“ продължава партньорството си с шампионките от „Марица“ (Пловдив) и през този сезон в Димитровград бяха преотстъпени най-перспективните млади състезателки от школата в Пловдив. Този ход се налага, защото в Димитровград не разполагат с достатъчно кадри, за да се развиват самостоятелно. Градът не е областен център и е с малко повече от 35 000 жители, според данни за 2015 г.

„От партньорството ни с „Марица“ печели целият български волейбол, не само ние и те“, коментира Петър Ташев малко след категоричната победа с 3:0 срещу ЦСКА, която неговият тим печели във втори кръг от шампионата. Мачът е изгледан от близо 1000 зрители, което за мач от държавното първенство по волейбол за жени у нас си е рекорд, а в залата е истински празник.

И докато отборът на „Раковски“ за сезон 2016/17 е съставен почти изцяло от момичета на „Марица“, воден е от треньора Иван Радичев, който е част от пловдивския клуб, а подготовката през седмицата се води на „Лаута“ в града под тепетата, в Димитровград е привлечена и Ваня Соколова. Бившата национална състезателка помага в работата на Иван Радичев за женския отбор и в същото време работи с по-младите момичета в тима на „Раковски“ съвместно с Петър Ташев.

Идеята от сътрудничеството с „Марица“ е да се направи силен женски отбор, който да печели и който да запали още повече искрата за волейбол в града в години, когато е много трудно да се мисли за организиран спорт. Проблемите са хиляди – селекция, липса на кадри, финансови трудности, недостатъчно зали и салони за тренировка и какво ли още не. Но след първия сезон на „Раковски“ в елита на България от пловдивския клуб повярваха още по-силно в съвместния проект и силно се надяват през този да ги срещнат в спор за трофеите – титлата и Купата на България.

В Димитровград се работи усилено и за цялостен ремонт на зала „Младост“. Идеята е съоръжението да се модернизира, да има всички удобства, а капацитетът да се намали на 800, но изцяло седящи места. Въпросът е проектът да се реализира, а за целта са необходими пари, които от общината се опитват да осигурят.

След първите два кръга от новия шампионат „Раковски“ е на първо място, но „колежките“ им от „Марица“ са с мач по-малко заради двубоите си в Шампионската лига. След победата с 3:0 над ЦСКА обаче димитровградският тим трябва да бъде слаган в сметките за борбата за медалите, така както силно желае Петър Ташев, който се занимава с волейбол в града от 1986 г.

Той се надява 30 години по-късно любимият му спорт да донесе радост за Димитровград, така както правеше баскетболът през 90-те години.

от

публикувано на: 10/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: