За световните шампионки и оазиса Марица

01/11/2016
Само преди десетина дни турският отбор спечели световната титла в Манила, Филипините.
Само преди десетина дни турският отбор спечели световната титла в Манила, Филипините.

За Деня на народните будители – 1 ноември, в Пловдив пристига женският волейболен отбор „Еджзаджъбашъ Витра“ от Истанбул, Турция. Името на клуба е сложно и трудно за произнасяне, но това е един от най-сериозните клубни тимове в момента, който само преди десетина дни триумфира за втори път с титлата от Световното клубно първенство. Или казано по друг начин, да, в Пловдив пристигат световните шампионки.

Турският гранд разполага с много сериозен бюджет, като се говори за сума от порядъка на $ 20 000 000, а основен спонсор на клуба, както се вижда от името, е компанията за обзавеждане „Витра“. Сериозните финансови възможности позволиха създаването на истински отбор-мечта, като в редиците на тима са едни от най-добрите волейболистки, които играха на Олимпийските игри в Рио. В този отбор са сръбските националки Майа Огнийенович и Тияна Бошкович (сребро от Рио’16), руската топ нападателка Татяна Кошелева (два пъти европейска шампионка и избирана за MVP – Най-полезен състезател на еврошампионатите), бразилката Таиса Менезес (една от най-добрите на поста централен блокировач), както и американките Рейчъл Адамс и Джордан Ларсън.

Истинско съзвездие от звезди - това е отборът от Истанбул.
Истинско съзвездие от звезди – това е отборът от Истанбул.

Иначе клубът е създаден през 1966 г. и у дома има 28 титли на Турция, за последно през 2012 г. Сред трофеите си отборът от Истанбул има и 8 купи на страната, както и две суперкупи. Шампион на Европа е за 2015 г. и има една Купа на ЦЕВ през 1999 г.

Срещу такъв отбор никой не може да бъде фаворит, но българските шампионки от „Марица“ няма какво да губят. Напротив, за волейболистките ни този мач е нещо като сбъдната мечта. Да играят с такъв съперник пред родна публика… си е направо безценно. А арена на сблъсъка няма как да не бъде спортното бижу на Пловдив – откритата през 2015 г. зала „Колодрума“.

Срещу „Еджзаджъбашъ“ задачата пред „Марица“ е много сложна, но не и невъзможна, защото все пак всеки мач започва от 0:0. А и дори прогнозите да се оправдаят и турският отбор да отстрани българския първенец, това няма да сложи край на евроучастието на маричанки, защото те ще продължат във втория по сила европейски клубен турнир – за Купата на ЦЕВ (нещо като Лига Европа във футбола). А опитът, до който състезателките на „Марица“ ще се докоснат днес в Пловдив и след няколко дни на реванша в многомилионния Истанбул, е повече от ценен. Особено за по-младите и талантливи волейболистки, на които тепърва ще се разчита и в различните национални отбори на България.

Марица е като оазис на фона на пустинята у нас.
„Марица“ е като оазис на фона на пустинята у нас.

И ако във футбола „Лудогорец“ е отборът, който предоставя на феновете у нас най-големите европейски грандове, то във волейбола това прави женският тим на „Марица“. Който изпъква като оазис насред пустиня. Най-малкото, защото волейболното първенство при жените у нас е доста бедно, а с изключение на пловдивчанки, останалите отбори разчитат предимно на състезателки до 18 г. (за да не се плащат заплати, защото пари няма). И на този фон „Марица“ е една красива реалност, благодарение на отдадеността на президента на клуба Илия Динков, който не спира да подпомага клуба и школата, въпреки че възвръщаемостта не е особено голяма. Но ето, че финансовите усилия носят и удовлетворения, като това действащите световни шампионки да дойдат за мач на българска земя. А това е шанс за сверяване на часовниците какво е нивото на женския ни волейбол в сравнение със световна сила като „Еджзаджъбашъ Витра“.

от

публикувано на: 01/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: