Новата библиотечка краси Коелю

18/03/2015

Digital Life Design conference Munich - Arianna Huffington

Сещате ли се за някоя общовалидна сентенция? Ама наистина общовалидна.

Ако сте фб обитател, едва ли. Там вече нищо не е общовалидно. Дори осъвременените версии като „глобалист в нужда се познава“, „ новата библиотечка краси Куелю“, „патриотизмът е мерило за вашата култура“, „по чуждиците ще ги познаеш“.

Ясно е, че хората са различни. Още повече е ясно, че им се налага да се срещат с различните, с непоносимо и дразнещо различните всеки ден. Засилената фрагментарност, която създава обграждането със себеподобни или поне с приятели, би трябвало да помогне. Да осигури няколко неяростни часа на ден/седмица/месец. Би трябвало да е просто – включвате се във фб група, в която всички са като вас. И се радвате заедно, че в света са останали и нормални хора.

Оказва се обаче, че е по-лесно да понасяте с-нищо-неприличащите-на-вас приятели, отколкото сходните по начин на живот непознати, с които ви дели един нелюбим писател, една дума, една идея. Една библиотечка.

Или нещо много по-голямо. Това че „другият“ е всеки друг.

Примери ли?

ФБ 1

И още.

Полуизвестен българин чисти непознати от фейсбука си. Има ли право и като не ги иска, защо ги е добавял, пита обиденото непознатие?

В група за подаряване на ненужни вещи се появява адекватно на съвремието компютърно дъно и се оказва, че никой от пишещите в момента няма компютър. Всички го искат, а онези, които не са всички, им се подиграват.

В група за деТСки надбавки всеки втори въпрос е „Имали децки“, а всеки първи – „imali decki“. Днеска всмисъл. Е, няма. И полуграмотност даже няма, намира се кой да отбележи. Липсващата полуграмотност отвръща на удара – абе, то няма деЦки, вие с граматика ще ме занимавате. Граматиката отговорно си прави пас, тя с изписването на думите не се занимава. Само тя обаче пасува.

В група на НЕпланинарите не се карат Пирин vs Рила, а за писането на латиница. Хайде сега, кое е по-важно, темите или изписването им? Кое е по-добре, да пишеш грамотно на латиница или неграмотно на кирилица?

„Сега я започвам. Мнения?“ Този въпрос в група за четене осигурява четене за часове напред. На пост-ове, в които се търси отговор на въпроса колко точно е тъп питащият. Към 250-ия коментар умора застига преследвачите на истината.

Но и след 500-ия коментар не се уморяват прочелите похвалата на младо (видимо, във фб много неща са видими) момиче за това колко хубава библиотечка си е купило. Снимало я е даже. Така, за доказателство, че чете. И няколкото книги вътре го доказват. Е, така и така сте в група за четене, почетете малко. Малко поне, де.

Читател 1: На кой друг, ако не на вас,…да се похваля с новата библиотечка Нямам търпение за събота, когато съм решила цяяял ден да скиторя по книжарници, за да я обзавеждам. Вероятно е, когато това се случи, да върна книгите по местата им, сега съм поопразнила едни други рафтове… Перде съм и това е
Читател 2: Честито и на добър час! Чакам да се похвалиш с покупките, че да попълвам списъка ту ду. А къде намери библиотеката, не намирам такава никъде?
Читател 1: Тази простичка и семпла мебел,. намерих в „Икеа“, и аз си търсих същата доста време.
Читател 3: Земете си купете нещо за душата (+някоя розАва етажерка и стикери детенце да я поукраси)
Читател 1: Виж кво, гад, ако можеш да си пренесеш от България максимално 15 книги годишно (щото баба ми не е камила), а първите 5 години в Чехия си чела на чешки „Мечо пух“ и това е най-голямото ти постижение, щеше да ме разбереш
Читател 4: ъъъъъ, кажете ми, че всъщност се обичате и това е някакъв мил и любовен разговор, а не сме се набутали в лайняната река?
Читател 5: Дано момичето не държи книги и в кухнята и няма намерение да ни ги показва, защото вероятно ще си позная и чиниите барабар със салфетките и кърпите. Масово производство, кво ми говориш.
Читател 6: Тази вечер ще си снимам мойту библиотеку и ша ви я изтипосам утре. Предимството на новите (скапани) строителни стандарти. Правят хол и бокс. Така докато готвиш, можеш да се любуваш на книгите. И да ги четеш от време на време!
Читател 1: айде на бас, че нямаш кръгла спалня? М! Нито пък миниатюрни глинени тиквички, като моите в кухнята. Наглост. Салфетките са ми великденски, че другите свършиха. Колкото до кърпите, купувам ги САМО в Теско. Да има Теско окло теб, не. Така си и мислех.
Читател 5: За чиниите нищо не каза, защото си знаеш, че са като моите. А кръгла спалня не съм си взела не, щото няма, а защото падам лошо от такива.
………………………………… (още от същото, моля!)
Читател 147: Боже, публикацията на нечия етажерка събира повече коментари от публикация за свободата на словото. Отивам да скоча от някъде!
Читател 148: къде я таз публикация за свободата?
Читател 1: Защото в публикацията за етажерката, хората знаят отлично, че имат пълна свобода на словото, това е. Макар и след малко да докладвам Читател 5, защото твърди, че имам сервиз от резедави чинии, обсипани с малки розови листенца, каквито подозирам, че държи на видно място в кухнята си!
Читател 5: Държа ги в неикейски шкаф, с какъвто ти не можеш да се похвали, бас ловя!
Читател 1: Ти нямаш като моята поставка за вино, нито пък дървената поставка за вестници, в която предвидливо държа брошури, които ползвам за обелки от картофи. Тая естетика на теб ти липсва..
Читател 149: Пенсионерите в парка приказват по-смислени неща от вас.
Читател 1: Всичко си е само между нас! Останалите като ни видят, че се вихрим под някой пост … и отлепят скорострелно.
Читател 150: Защо не си направите група „Остроумните Спамери“ и не оставите тук да се пише само за какво четеш?
Читател 1: Читател 150, освен наперен, ти си и страшно скучен и предсказуем. Надявам се, че все някога ще си дадеш сметка за нелепото си присъствие сред хора, които изпитват непоносимост към пародиийното ти излъчване и поведение. Предполагам, че си много объркан и не откриваш светлина в живота си, и по тази причина си отключил селяндура в себе си (и извън). Съчувствам ти и желая успех, въпреки поведението ти, което в тъмни краски, очертава психопатично разстройство, вярвам, че ще се пребориш! Няма начин да се засегна от посредствен мъж, неуспял, злобен, нещастен, недооценен. Не си познал, срещала съм такива палячовци, те са опасни единствено за себе си, понеже отчаянието им, рано или късно, ги отвежда до бездната на неосъществената амбиция да ги забележат.
Читател 2: Като те дразнят толкова по активните ти съгрупарци и/или не те интересуват нещата, значи си нонконформист и не си за група, а за доктор.

Май и вие не сте за тази група. Напускаме я.

Как се казваше, „от библиотечка, та на чуждица“ ли?

ФБ 3
Читател 1: Примерът с „напрегнат“ и „фрустриран“ е доста фрустриращ, ако човек иска да използва тази схема като фасилитатор на посланието си. Сори.
Читател 2: Всеки път, когато видя някой гордо да ПОСТВА този абсурд с патетично-патриотичен тон, в мен се отприщва вълна от садизъм. It’s pathetic…
Читател 3: Някой използва ли в ежедневието си „фасилитатор“ и „фрустриран“? Пък и айде няма нужда от псевдо патриоти, които не искат да употребяват „мерси“, ама на рафтовете у дома сигурно нямат една българска книга.
Читател 0 (собственик на пост-а): Читател 3, просто възпитавам дъщеря и не ми е приятно в разговор да ми вмята чуждици, все едно съм в сцена на разговор между американски колежанки. Считам, че нашият език е достатъчно богат, за да комуникираме, разбирайки се отлично. Ако това считаш за патриотичен патос- отегчително и не на място.
Читател 3: Тогава залепи това в стаята на дъщеря си, не тук! А това, че си мислиш че нашия език е богат, говори достатъчно за езиковата ти култура. Sorry…
Читалте 4: Японците и корейците използват много чуждици, дори и официални такива. Не се изкарвате с по-богата култура от тези две нации, на които можем само да завиждаме, нали?
Читател 5: Читател 0, ако поправяте детето си, когато каже „мерси“ вместо „благодаря“, то ще има нелеката задача да живее сред идиоти.
Читател 0: Няма ограничения за такова нещо тук, значи ако не ти допада-не коментираш .
Читател 6: Не е ли точно обратното – ако не ти допада – коментираш. Освен ако не очаквате коментари (натоварени с изключително голям смисъл) от типа – Браво! Точно така! Така е! СУПЕР!
Читател 5: Читател 0, ще коментирам каквото си искам, точно защото не ми допада. На такива като вас трябва да се подрязват крилата, защото иначе се самозабравят, омаяни в патриотичните мъгли на самозаблудата за това колко сме велики и уникални.
Читател 0: Няма значение. Без да се поучаваме кое , как и къде. Иначе издребнявайте, нямам нищо против, това все по-често е характерно за тази група.
Читател 5: Почуствайте се свободна да я напуснете
Читател 794: О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш
Болгарин…Или не са имали Болгаре царство и господарство Ти,
Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик……See More

Ние: Вероятно всички ние тук сме си живели добре на своя остров от себеподобни преди да решим, че в група, чиято тема ни интересува, ще срещнем още такива. Тук просто се сблъскаха два свята – голям и малък, на космополити и патриоти, на отворени и затворени. А сблъсъкът е излишен, поне за едните.

Не, сблъсъкът не е излишен. Стратегии има даже, описани са на самото поле на войната, но са разбираеми не повече от повода за нея. Пример – след спора за употребата на чуждици можете да прочетете следното обвинение: „Удобно е да се намесваш на края на коментарите, „брилянтно“ изказване може би защото на повечето предните 100 коментара са скрити. Второ появява се явлението змиорка – опозицията стои на една позиция, а тази на защитата се чуди от къде може да намери пукнатина, ама такава само в мазилката, да се скрие поне за следващите 5 минути – по просто казано разговорът започна от некоректният превод на думите горе, а след това премина към опровергаването ви за богатство, съчетано с чистота, на езика, а сега къде не се знае…“

Как да не се скарате с никого ли? Предлагаме ви два пътя:

Отваряте пост с линк към статия „Македонците откриха топлата вода“. Там всички са приятели, разногласия няма.

Тръгвате към Група, в която НИКОЙ не иска да участва. Това, ще разберете на влизане в нея, „е група за всички, които са против участие във всякакви каузи. Съществуването на тази група е абсолютно безсмислено, чудя се изобщо защо четеш този текст.“

от

публикувано на: 18/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: