Симфоничният оркестър на БНР на живо от зала България

06/03/2015

Гледайте отново концерта на Радиосимфониците.

В своя пореден, осми за сезон 2014-2015-а концерт, Симфоничният оркестър на БНР и неговият главен диригент – маестро Емил Табаков – отново изкушават меломаните с любими творби и изпълнители. Този път тема на вечерта са творческите превъплъщения на симфоничния жанр, „пречупен“ през погледа на двама големи австрийски композитори: Волфганг Амадеус Моцарт и Антон Брукнер.

„Симфония-кончертанте“ за цигулка, виола и оркестър от Моцарт и забележителната Четвърта симфония на Брукнер, позната още като „Романтична“. Макар и създадени в различни епохи от различни композитори, двете творби имат нещо общо: освен че са написани в една и съща тоналност (ми бемол мажор), и двете носят много силен романтичен заряд и са своеобразен преломен момент в творчеството на своите автори.

Симфонията-кончертанте за цигулка, виола и оркестър на Моцарт е сред първите му опити да експериментира със симфоничния жанр и до днес се смята за един от най-успешните реализации на „крос-овъра“, съчетаващ симфонията с инструменталния концерт.

Романтичната“ на Брукнер пък е първото (и може би – единствено!) творение, на което композиторът дава програмно заглавие. В тази симфония най-ярко се проявяват особеностите на мирогледа на Брукнер, характерните черти на неговата творческа натура. Не случайно симфонията получава заглавието „Романтична“: в нейната основа са типичните за романтичното изкуство образи – на природата, жанрово-битови, епични.

текст Аделина Александрова

от

публикувано на: 06/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: