Farmers Market и норвежкият начин да се свири български фолклор

05/03/2015

Farmers Market са легенда вече трето десетилетие. Свирят свой уникален джаз с елементи на прогресив, фънк и сърф-рок, задраво вкоренен обаче най-вече… в българската фолклорна традиция.

Основателят на групата Стиян Карстенсен е един от най-големите познавачи на българския фолклор сред съвременните западни музиканти. А към многобройните му съвместни проекти с имена от световна величнина като Майкъл Брекър, Ернст Райзехър и Майк Патън, можем да добавим съвсем логично и многобройните участия на една сцена с великани като Ибряма и Петър Ралчев (и двамата ще излязат като специални гости на петъчния концерт на Farmers Market в столичния клуб *Mixtape 5*).

Всъщност, Стиян зе запалва по българската музика на съвсем млада възраст – преди повече от 25 години, чувайки плоча на Иво Папазов… И само две седмици по-късно хваща самолета за България за първи път. Оттогава е бил много пъти у нас, включително и за да свири по сватби, но никога досега с групата си Farmers Market. Петър Ралчев пък е един от учителите му по акордеон (иначе Стиян владее и използва на сцената още редица инструменти – от банджо и китара до кавал).

Историите са много, но по-добре самият той да ви ги разкаже… с думи и с музика (в специален сешън в крачка заедно с Филип Симеонов-Феката, другият голям български музикант в постоянния състав на Farmers Market (наред със саксофониста Трифон Трифонов).

Превод и субтитри: Яна Пункина. Благодарим за съдействието и на организаторите – клуб *Mixtape 5* и Виктор Лилов.

от

публикувано на: 05/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: