Цистит – как да го лекуваме?

27/02/2015

Болки и парене при уриниране, често ходене до тоалетната, понякога с кръв в урината. Причината? Всички симптоми сочат цистит. Повечето хора го смятат за чисто женско заболяване. Но не са прави. Защото и мъжете страдат от цистит, като нерядко се засягат  простатната жлеза и пикочният канал. Последиците от хронифицирането му при силния пол могат да доведат до сексуални разстройства или безплодие.

За заболяването и последствията обяснява урологът доц. Владимир Янев.

 

 

 

Какво представлява?

 

 

 

Циститът е възпалителен процес на лигавицата на пикочния мехур при жените и при мъжете. Но тъй като уретрата при жените е по-къса, входната врата за инфекции е по-близо, затова заразите при тях са по-чести.

Циститът може да бъде остър, хроничен, специфичен (дължи се най-често на туберкулозна инфекция) и неспецифичен.

 

 

 

Как да го открием?

 

 

 

Най-честа причина са различни видове бактерии. Не са редки случаите на причинители, които се предават по полов път: микоплазми, хламидийна инфекция, трихомонас вагиналис, гъбички и др.

 

Началото обикновено е остро, характерно е учестеното уриниране, придружено с парене и болки в края на уринирането. Нерядко се наблюдава и оцветяване на урината в червено при т. нар. хеморагични цистити.

 

Диагнозата на заболяването се поставя след коректно снета анамнеза и лабораторни и микробиологични изследвания.

 

 

 

Лечение

 

 

 

То се определя в зависимост от причинителя, който може да бъде изолиран и типизиран. Обикновено се правят изследвания и за чувствителността на съответния причинител към различни антибиотици. Приемът на лекарства „на сляпо” крие риск от неизлекуване или хронифициране на процеса. Възпалителните процеси на пикочния мехур при мъжа нерядко се съчетават и с възпаление на пикочния канал и на простатната жлеза. Тези възпаления често са трудни за лечение и могат да дадат отражение върху сексуалните възможности на мъжа и оплодителната способност на сперматозоидите.

 

При някои по-редки форми на цистит диагнозата е по-трудна, налага хоспитализация, провеждане на повече и по-широк диапазон от изследвания.

 

Нерядко на фона на циститните оплаквания протичат и други заболявания. Ето защо винаги е необходима консултация със специалист уролог, което е гаранция за навременна и правилна диагноза.

 

 

 

Средства, които ще ви помогнат

 

 

 

Заедно с приема на медикаменти е препоръчително заболелите да правят горещи бани на краката.

Важно е също през периода на боледуване, а и след това болният да пие повече течности (поне литър и половина дневно) – минерална вода и най-вече чай от мента, босилек, липа.

Предразположените трябва да се пазят от настинки, като избягват да сядат върху студени места или да ходят с къси дрехи в хладно време.

Ограничете киселата, лютивата и солената храна, както и острите подправки.

От особено значение е укрепването на имунната система. Не по-малко важни са също движението и активният начин на живот.

от

публикувано на: 27/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: