Негово величество чесънът

26/02/2015

garlic 2

В „Илиадата“ Омир нарича чесъна свещената девица и му приписва магически свойства. Вероятно снежнобелите одежди на луковицата са събудили у поета асоциацията с непорочното моминство. От векове чесънът е прочут като мистичен страж срещу злини и лекарство срещу много болести. От векове той е и един от основните продукти в кулинарията.

Родина на чесъна е Китай. Култивиран е от диво растение преди няколко хилядолетия в ниските склонове на планинската верига Тиеншан.

През последните десетилетия употребата му в кухнята обаче драстично се увеличи. В Западна Европа изоставиха превземките и свяна и похапват лютивите и миризливи луковици при всеки повод. И у нас вече не е скандал да видиш красива елегантна дама, която посяга към чашката с чесновия сос, за да си сипе лъжичка-две в супата.

Ако разлистите по-стари кулинарни книги, ще видите, че свещената девица е поканена там в точно определени и не кой знае колко на брой блюда. Сега някои готвачи казват

„не слагам чесън само в тортите“

Въпросът обаче не е само в това да използвате скилидките и зелените стръкове в манджите си, а и как да ги използвате и кога. Ако искате да сте в крак с времето, трябва смело да разширите употребата на суровия чесън. Благодатно поле за това са салатите, рибните, пилешките и месните ордьоври, супите. Опитайте например нарязана маруля вместо с пресен лук с пресен чесън. Няма да останете разочаровани. При т.нар. основно ястие е много по-ефектно, ако прибавите нарязаните скилидки няколко минути преди да свалите тенджерата от котлона или да извадите тавата от фурната. Защото продължителната термична обработка убива очарователния аромат на свещената девица.

Ако обичате да хрупате суров чесън, но ви притесняват последствията, има начин да се отървете от неприятния дъх, който кара околните да се мръщят. След като сте похапнали зелени стръкове или скилидки, дъвчете магданоз, зрънца карамфил или смучете резенчета лимон.

Освен витамините С и Е, чесънът съдържа много жизненоважни минерали, сред които и селен. Ензимите алин и алиназ – при разрязване те образуват алицин – са нетрайна субстанция, на която се дължи характерната миризма на чесъна. Чесънът съдържа още мазнини, от които се произвежда етеричното чесново масло и азотни съединения. 

Този миризлив зеленчук е силен антиоксидант. Възспира развитието на туморните клетки, помага за лечение на атеросклероза, сърдечни заболявания, диабет. Естествен антибиотик и афродизиак! А според народните поверия пази от уроки и прогонва вампирите и таласъмите.

Пържени картофи с чесън и магданоз по френски

1 кг картофи

8-10 ск. чесън

1 връзка магданоз

прясно смлян чер пипер

1 ч.ч. мас

1 ч. л.

сол

Обелвате картофите, измивате ги и ги подсушавате добре с кухненска кърпа. После ги нарязвате на кръгчета с дебелина 1/2 см. Накълцвате чесъна ситно, измивате и нарязвате магданоза. Загрявате мазнината в тенджера на средно силен огън. Слагате картофите и половината от накълцания чесън да се пържат около 15 минути, като разбърквате от време на време. Добавяте останалия чесън и магданоза. Покривате тенджерата с капак и я оставяте на огъня още 5 минути. После изваждате картофите, отцеждате ги от мазнината, посолявате, стривате с мелничката малко чер пипер и ги сервирате веднага като гарнитура към печени меса.

от

публикувано на: 26/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: