Подагра – болестта на царете

17/02/2015

Наричат я „Царска болест”, но не защото от нея боледуват само царете, заради храните и питиетата, които ни “докарват до нея”. Защото до подагра води прекалената консумация на деликатеси като дивечово месо, животински вътрешности, а също и алкохол.

 

Подаграта е заболяване на обмяната на веществата. Представлява увеличено образуване в организма на т.н. пурини (продукти на обмяната на веществата) или намаленото им излъчване през бъбреците. Заболяването може да бъде и вторично, т.е. да се развие в хода на тежко бъбречно заболяване, когато бъбреците не могат да елиминират пикочната киселина от кръвта. За причините и начините да си помогнем при болестта говорим с доц. Антоанета Тончева.

 

 

 

Симптоми

 

 

 

Хората с установена подагра имат т.н. аура – това са леко изразени симптоми като мравучкане, трептене, затопляне, стрелкащи болки, които са предвестник на последващ пристъп. За всеки отделен пациент предупреждаващите симптоми са различни.

 

Пристъпите на подаграта могат да настъпят дори на фона на пълно здраве, най-често след преяждане и препиване. Проявяват се като правило с много болезнен моноартрит на първата става на палеца на крака. Кожата се зачервява, отича, затопля се. Могат да бъдат засегнати и други стави. Това трае от няколко дни до 1-2 седмици, след което състоянието на организма се нормализира. До следващото преяждане.

 

Първият признак на бъбречното засягане при подагра  е появата на белтък в урината. Има болки в поясната област, увеличава се диурезата. При около 30% от заболелите кръвното налягане се покачва. В бъбречното легенче се образуват уратни камъни, които причиняват уроколики. Може да се стигне до бъбречна недостатъчност.

 

 

 

Провокиращи фактори

 

 

 

Най-често до подагра водят прекаляването с алкохол, дивечово месо или животински вътрешности. При тяхната обилна консумация в кръвта се натрупват разпадни вещества – пурини. Те се преработват в пикочна киселина и би трябвало да бъдат отделени чрез урината.

 

Ако редовно претоварваме организма си, част от пикочната киселина не успява да бъде отделена и се натрупва под формата на кристали в ставите, меките части на ухото, палеца на крака, лакътя – т.нар. подагрозни тофи. Кристалите предизвикват възпалителна реакция – подуване, силна болка, зачервяване, затопляне и нарушават функцията на ставите.

 

Друга възможна причина за появата на подагра е физическото претоварване, а понякога дори не може да се открие кой е провокиращият фактор.

 

 

 

Лечение

 

 

 

Болката при пристъпите на подагра е една от най-силните. Тя се проявява през нощта. Пулсиращата, възпалена става не търпи дори допира на чаршафа.

 

Пристъпът се предизвиква от процеса на изкристализирането на мононатриеви урати, т.е. кристали пикочна киселина в меките тъкани и в засегнатата става.

 

Силната болка се облекчава със студени компреси или лед върху възпалената става, мощни противовъзпалителни средства, приемани мускулно или през устата. След овладяването на пристъпа се изписват медикаменти или за потискане образуването на пикочна киселина, или за увеличаване излъчването й.

 

Много важно е спазването на диета, бедна на пурини, тоест в храната да няма пилешка кожа, животински вътрешности, както и тлъсти меса и риби, да се ограничи приема на гъби, патладжани, спанак, варива. Категорично се забранява алкохола, включително и бирата.

 

Много е важно да се пият до два литра минерална вода с алкално рН около 6.

 

По време на пристъпа трябва да се избягват физическите натоварвания.

 

При съмнения и признаци за подагра се правят изследвания за пикочна киселина в кръвта, като се вземат предвид и бъбречните показатели.

 

 

Как да си помогнете сами

 

 

 

– По време на пристъп осигурете пълен покой на ставата. Кракът трябва да е в хоризонтално положение, а стъпалото повдигнато на възглавница.

– Поставете лед върху засегнатата става.

– Старайте се да контролирате кръвното си налягане и пикочната киселина в кръвния серум.

– Спазвайте препоръчаната диета.

– При възможност се обърнете към специалист ревматолог.

от

публикувано на: 17/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: