Предстои националният конкурс-надпяване, посветен на проф. Кирил Стефанов

17/10/2013
Портал за български фолклор
проф. Кирил Стефанов

На 8 и 9 ноември тази година ще се проведе третият конкурс–надпяване, посветен на 80-годишнината от рождението на проф. Кирил Стефанов – дълги години ръководител на ансамбъл „Пирин“. Събитието има за цел да се пресъздаде най-добрите песенни образци на големия композитор.

Конкурсът е с награден фонд за трите първи места в различните възрастови категории. Участниците могат да участват соло или в ансамбъл. Интерес за участие в конкурса можете да заявите до 30 октомври.

Професор Кирил Стефанов допринесе за известността на българската песен по света.
„Специалист по фолклор, Кирил Стефанов води ансамбъла си напред с респекта на своите професионални качества и с непрекъснато творческо горене. Той претворява уникалния фолклор на своя народ, вдъхвайки му втори живот. Със здрави корени в народната традиция, творчеството му следва най-непосредствено духовните въжделения на българския народ”, пише вестник „Гран Казино”, Швейцария.

„Когато пее женският хор на Стефанов, високата прецизност и калейдоскопичната стилизация внезапно ни повеждат към спокойно, дълбоко изпълващо ни с вяра съприкосновение. Да, наистина, наградата „Грами” за 1990 година на „Мистерията на българските гласове” разкри интереса на американската публика към откритото гърлено българско женско пеене”, коментира вестник „Лос Анджелис Таймс”.

pdfKoнкурс надпяване регламент 2013.pdf (325 kb)

Слушайте „Фолклор” по Бинар. Включете се с коментари и желания във Фейсбук страницата на музикалния канал.

от

публикувано на: 17/10/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: