Седемте чудеса на България

19/08/2019

България е малка по територия държава, но фолклорното й богатство е необятно. Група млади хора от сдружение „Алтернативен свят Оренда”, се наемат с нелеката задача да представят пред родната публика многообразието на нашия фолклор.

 

Пърформансът им „Седемте чудеса на България” се явява пресечна точка на българската традиция и модерното изкуство. Съвременна режисура, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, дигитална сценография и електронна музика разкриват магията на седем фолклорни области на България. Автентичният фолклор е пресъздаден през погледа на младите артисти и по този начин става актуален и интересен за съвременното поколение.

 

На 14 септември от 20.30 ч., ул. Абаджийска 6, в пловдивския квартал Капана, публиката ще може да се наслади на този иновативен спектакъл. Срещаме ви с неговите инициаторки – Милена Великова и Деница Йорданова, те ще ни споделят подробности за предстоящото събитие.

Каква е идеята на „Седемте чудеса на България“? С какво е различен този спектакъл?

 

 

Милена: “Седемте чудеса” са фолклорните области на България, всяка, от които е уникална с песните, танците и костюмите си. Събрани на едно място те представят красотата и разнообразието на българската музика и символизират обединение.

 

Аз имах силно желание седемте области (Добруджанска, Северняшка, Шопска, Пиринска, Родопска, Тракийска, Странджанска) да се съберат на едно място и хората да видят, чуят и усетят магията на всяка една от тях. Първият човек, на който споделих идеята, е Деница и заедно я разгърнахме до музикален пърформанс “Седемте чудеса на България”.

 

Постепенно разказахме на наши приятели и колеги, които станаха наши съмишленици и главни действащи лица в пърформанса. Седемте народни певици символизират фолклорните области и заедно с танцьорите и инструменталистите представят автентичния български фолклор.

 

Днес обаче е необходимо той да бъде пресъздаден чрез съвременни средства, за да може да е по-достъпен и интересен за младите хора и съхранен за бъдещите поколения. Именно затова преплитаме автентичния фолклор с дигитална визуална сценография и електронна музика.

 

Деница: “Седемте чудеса на България” е спектакъл, който се изпълнява в публична среда, на нетрадиционни за изпълнение на фолклор места. Това позволява на хора от всяка възраст и с различни интереси да се докоснат до красотата на българския фолклор. Всяко представяне на спектакъла  е различно и уникално в зависимост от атмосферата на мястото и публиката.

 

Какво ви мотивира да създадете този проект?

 

 

За нас е важно да съхраняваме културата и традициите на народа ни, защото това ни характеризира и отличава като българи. В същото време искахме проектът да даде възможност на млади артисти от различни изкуства да се срещнат, опознаят и творят заедно. Така от една идея достигнахме до цялостната концепция на спектакъла.

 

 

Трудно ли е съчетаването на толкова много фолклорни области в един спектакъл? Каква е тайната за постигането на баланса?

 

 

Милена: Българският музикален фолклор е толкова разнообразен по отношение на песните, танците и костюмите, че ни се искаше да покажем колкото се може по-голяма част от него. Постарахме се да подберем песни характерни за всяка от седемте области, които да ги представят най-пълноценно. Същевременно искахме те да включим песни, които за първи път достигат до масовата публика.

 

 

Деница: Щастливи сме, че работим с един прекрасен екип от професионалисти, всеки от които съдействаше със своите идеи и опит при реализирането на проекта. В същото време фолклорът на всяка една от областите е уникален и това допринесе за създаването на една цялостна пъстра картина от носии, красиви и орнаментирани песни, кръшни хора и ръченици.

 

Имате ли любими фолклорни области?

 

 

Милена: Опознавайки музикалния фолклор на различните области намирам красота във всяка една от тях. Именно от там се зароди идеята за представяне на седемте области заедно в един спектакъл. Аз идвам от Северняшката фолклорна област и харесвам радостта, лекотата и свободата на песните от този край.

 

В “Седемте чудеса на България” приех предизвикателството да изпълнявам родопски песни, които са с коренно различен характер. Те обаче силно ме развълнуваха със своята чувственост.

 

 

„Седемте чудеса на България“ прави мост между автентичния български фолклор и модерния електроннен звук. Това ли е един от начините фолклорът да стане по-близък до младите хора?

 

 

Деница: Динамичният и дигитален свят, в който живеем ни провокира като творци да бъдем новатори в това, което създаваме. Новите технологии са част от нашето ежедневие и е необходимо да ги използваме, за да достигнем до младите хора. Дигиталната сценография и електронната музика преплетени в спектакъла създават връзката между автентичния фолклор и интересите на съвременното поколение.

 

 

Милена ти беше част от „Авигея“, помага ли ти натрупаният опит с групата и в сегашните ти изяви?

 

 

Милена: Група “Авигея” е фолклорен проект, който също създадохме с много любов и стремеж да бъде посланик на българската традиция в съвременния живот. Безценен е житейският, организационният и още повече творческият опит, който ми помага да бъда смела в реализирането на идеите си.

 

Предстои представяне на пърформънса в „Пловдив“, какви изненади готвите на публиката под тепетата?

 

 

Деница: Щастливи сме, че екипът на Фондация “Пловдив 2019” хареса “Седемте чудеса на България” и ще го реализираме в квартал Капана на 14 септември тази година. Това ще бъде второто представяне на пърформанса в публична среда. За целия ни екип е вълнуващо предизвикателство да се вплетем в живописната и творческа атмосфера, която носи Капана и да провокираме публиката, включвайки я в това музикално пътешествие из България.

от

публикувано на: 19/08/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: