Бинар ще излъчи пресконференцията на Монсерат Кабайе пряко

23/09/2013
Монсерат и Марти Кабайе

Световноизвестната оперна прима Монсерат Кабайе ще се срещне с българските медии на 25 септември от 14 часа в 31 зала на Българското национално радио, преди да започне репетиции за концерта си в София.

Пресконференцията ще бъде предавана пряко от Бинар.

Испанското сопрано избра Радиосимфониците да ù партнират на мегаконцерта, който ще се проведе на 27 септември в зала 1 на НДК, под палката на маестро Рамон Тебар – музикален директор на Флорида Гранд Опера. На сцената ще се представи и дъщерята на оперната дива – Монсерат Марти, която започна успешна оперна кариера през 1998, а две години по-късно дебютира бляскаво в „Ла Скала“ с ролята на Мария от „Уестсайдска история“.

Българските ценители ще видят на живо изпълненията на Кабайе и Марти, които ще представят пиеси, композирани от Маскани, Хендел, Пучини, известни творби, сред които знаменитата „Хабанера“ от операта „Кармен“ на Бизе, „Песен на гълъба“ от Барбиеро де Лаварес, „Мюзета валс“ от операта „Бохеми“ на Пучини, „O mio babbino caro“ , „Двете котки“.

Репертоарът на Кабайе е огромен. През творческата си кариера певицата се е превъплъщавала във всички велики оперни роли и е призната за единствената наследница на легендарната Мария Калас – блестящ представител на школата на красивото пеене – Bel Canto. Извън операта Кабайе получи широка популярност благодарение на обичта си към рока и сътрудничеството си с Фреди Меркюри, с когото създадоха „Барселона“, хита на Олимпийските игри от 1992.

Дъщерята на Кабайе – Марти Монсерат, започва да пее през 1998 и досега самостоятелната ù кариера е стремителна. Още първите ù изяви в началото на третото хилядолетие са зашеметяващи. През 2000 дебютира успешно в „Ла Скала“ в ролята на Мария от „Уестсайдска история“. Следват няколко изключително успешни сезона в Барселона и турнета в Палм Бийч опера, Гран Театро дел Лисео, участия на фестивала Euro Mediterraneo в Рим. През 2005 Марти Монсерат вече пее ролята на Октавия в „Клеопатра“ на Масне в Театро Реал в Мадрид, концертира във Виенската Концертхаус и Кьолнската Филхармония. През 2007 дебютира в ролята на Медея в операта в Таормина. До 2010 тя пресъздава 10 оперни роли в изключително реномирани оперни театри. Марти Монсерат прави записи за компании като BMG и Уорнър, участва в издаването на DVD на операта „Едгар“ на Пучини. Нейната кариера е самостоятелна и независима, а не просто в сянката на известната ù майка.

Концертът в София е организиран от продуцентска агенция „БГ Саунд Стейдж“. Организаторите припомнят, че все още могат да се закупят билети в системата на Ивентим и магазини Германос, Пикадили, Офис 1 Суперстор и др.

 

от

публикувано на: 23/09/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: