Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов

04/09/2013

Хайтов и Димовски – връзка първична, захваната в родното им селце Яворово, над Асеновград, връзка духовна, обагрила творчеството им със своята неповторимост, колоритност и човешка доблест, вкоренена в духовното наследство на България. Излизащо изпод перото и четката на Николай Хайтов и Борис Димовски оставя дълбока следа в духовната палитра не само на България, но и в европейскатаи световна култура. Карикатурите на Димовски са живо отражение на многостранния обществен, политически и културен живот на България.Политическата сатира, националната самобитност и шаржа, са анализирани и преосмислени през погледа на големия художник „Необходими са ми двеста, но ми стигат две“, са думи на мъдрец стъпил здраво на земята и вгледан в чудатостите на живота, за да ги нарисува върху белия лист, пречупвайки ги през своя неповторим талант.

 Героите на Хайтов – друга стихия, друга мощ, друга вселена, в която влезеш ли веднъж, е за цял живот! Чудати, чепати, но винаги достойни, дълбоко човеколюбиви и сърцати. Тези герои, със своя общочовешки драматизъм и първично светоусещане, са вплетени сюжетно в едни от най-значимите български филми на втората половина на ХХ век. Кадри от „Козият рог“, „Мъжки времена“, „Краят на песента“, „Изпит“, „Капитан Петко Войвода, ще бъдат представени на мултимедия съпътстваща изложбата. „Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш“, казва Хайтов чрез своя герой и няма как да не му повярваш… Искаш ли булка, аго Шабан ще ти я открадне, така, както се е правело в ония, мъжки времена…

Магията на словото, образа и рисунката! Двама творци, достолепни и достойни да бъдат образец за духовна идентичност и културна общовалидност.

от

публикувано на: 04/09/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: