Гениалната детегледачка Вивиан Майер

18/04/2019

Жените във фотографията имат често странна житейска съдба. Веднага се сещаме за голямата портретистка – Даян Арбъс. Това, че си е позволявала да снима маргинали и хора с физически недъзи, довежда до неодобрение на творчеството ѝ от обществото. В репортажната фотография едни от най-провокативните кадри също са създадени от жена – Кристина Гарсия Родеро. Българската публика имаше шанса да се срещне с нея и да съпреживее творбите й през юни 2017 г.  След 23 април в СГХГ ще можем да опознаем и Вивиан Майер.

 

 

За всеки изкушен от street фотографията, името и мистериозната ѝ личност предизвикват благоговеене. Изложбата се нарича “В нейните ръце”, съдържа над 100 цветни и черно бели фотографии и идва в София след гостуване в Лос Анжелис, Париж и Сао Пауло. Има много легенди около Вивиан Майер, както около живота ѝ, така и свързани с нейното творчество.

 

Нека все пак да започнем отнякъде. Вивиан е родена на 1 февруари 1926 г. в Ню Йорк, в семейство на майка французойка и баща австриец. По време на детството ѝ фамилията решава да замине за Франция, но през 50-те години на миналия век се връща окончателно в САЩ. Чикаго е градът на Вивиан, там тя води своя двойствен и изпълнен с много тайни живот. 40 години работи като детегледачка, но при всеки удобен случай излиза из улиците на Чикаго и Ню Йорк със своя двуобективен апарат „Rolleiflex“.

 

Вивиан снима с невиждана страст, дебне моменти, които никога няма да се повторят, за да увековечи в кадър. Откровено на фотографката-детегледачка не ѝ пука за плодовете на нейния труд. Не прави изложби, не показва заснетите кадри на никого, а една голяма част от тях оставят непроявени и невидяни дори от самата нея. За околните и близките си тя остава затворена, но добра и отзивчива по природа. Обичала е да носи мъжки сака, палта и обувки, независимо от годишните сезони.

 

Децата често я наричат Мери Попинз, намирайки нещо вълшебно, както в героинята от книгите на Памела Травърз. Вивиан Майер умира на 21 април 2009 г. в пълна самота в старчески дом, оставайки след себе си огромно по обем творчество. Размерът му е наистина респектиращ – над 120 000 негативи и филми. Но какво се случва с тях?

Знаковата година за Вивиан Майер е 2007. Младият тогава агент на недвижими имоти от Чикаго Джон Малууф минал през заложната къща „RPN Sales“. Идеята му била да потърси стари фотографии от района на „Portage Park“, нужни му за неговата нова книга. Изведнъж погледът му се спрял на няколко кашона с черно-бели непроявени филми от средата на миналия век. Нямал време да ги преглежда, затова направо ги купил за 400 долара. Малко по малко започнал да ги архивира и да се чувства като Алиса в Страната на чудесата. Пред очите му се откривали невероятни портрети и образци на street фотографията.

Кой обаче бил фотографът, заснел тези шедьоври? Близо две години минали, докато Джон попадне на следа. Случайно открил плик от фотолаборатория, на който пишело името на получателя – Вивиан Майер. Малууф разбира от заложната къща, че кашоните били собственост на жена на преклонна възраст, която нямала възможност да плаща таксата си за сейфа. През това време Вивиан Майер вече не е между живите и Джон изпуска уникалния шанс да се срещне на живо с нея.

 

Той обаче не спрял да сканира старите ленти, а архивът се увеличавал от ден на ден. Най-после Джон решил да действа, набрал смелост и пуснал кадри в eBay. Невероятният интерес към тях го накарал да се замисли сериозно, какво да прави с фотонаследството на Вивиан. Като начало създал сайта: vivianmaier.com.

 

После колелото на успеха се завърта със страшна скорост. Следват успешни изложби в Чикаго и Лондон. Актьорът Тим Рот открива в Лос Анджелис нейна голяма самостоятелна експозиция. Материали за живота ѝ се появяват в The Wall Street Journal, The Independent, The Guardian, The New York Times, Time.

 

 

През 2013 г. Джон Малууф и режисьорът Чали Сискъл създават биографичния филм “Да откриеш Вивиан Майер” (Finding Vivian Maier). Две години по-късно лентата е номинирана за Оскар. А българската публика определено може да бъде наречена щастлива – след броени дни ще може на живо да се докосне до магията, наречена Вивиан Майер.

Фотографии: http://www.vivianmaier.com

от

публикувано на: 18/04/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: