Ритуалите в спорта – от суеверие до суета

25/11/2014

All_Blacks

В спорта напрежението е огромно и е необходима силна психика. Всеки спортист е намерил свой начин да се справя в напечените моменти, а понякога това става и с отборни ритуали.

В следващите редове подбрахме няколко атрактивни и любопитни ритуали, превърнали се в атракции за зрителите.

1. Адреналин с марката All Blacks

В Нова Зеландия спорт №1 е ръгбито, най-вече заради националния отбор на страната, който е известен с прякора си All Blacks.

Новозеландците са единственият ръгби тим в света, който може да се похвали с положителен баланс срещу всеки един съперник, а откакто е въведена световната ранглиста през 2003, те са били на първо място най-много пъти.

Преди всеки мач All Blacks изпълняват типичния за Нова Зеландия обичай „хака“, с който се надъхват за предстоящата битка. Всички в невероятен синхрон правят едни и същи действия, като ритуалът се превръща в допълнителна атракция за зрителите по стадионите, където играят.

2. Трик срещу напрежение

Един от най-добрите волейболисти в света – кубинският исполин Роберланди Симон, висок 206 см, който при забивка достига 358 см, а при блокада – „скромните“ 326 см, също има свой обичай преди изпълнение на начален удар.

По време на мач грешките от сервис са често срещани заради огромното напрежение, което се стоварва върху състезателите.

Симон обаче е намерил начин да го тушира, като преди да изстреля мощния си сервис, върти триково топката на пръста на ръката си. Умение, което изисква сериозна концентрация и талант и което помага на кубинеца да запазва спокойствие.

3. Маниите на Рафа Надал

Доста от спортистите много често са и суеверни. Такъв е случаят с испанския тенисист Рафаел Надал, който има стриктни обичаи, които не пропуска да направи преди и по време на игра.

 

Рафа държи изключително много на подредбата на бутилките с вода, като след всяко отпиване по време на почивките ги връща на същите места.

Преди изпълнение на начален удар Надал не пропуска да намести панталонките си (особено в задната им част, заради което си спечели и доста майтапи от колеги и фенове), да оправи косата си и да направи определен брой тупкания с топката.

Според мнозина Надал извършва всички тези действия с такава прецизност, че те са се превърнали в тикове с маниакална точност.

4. Суета за милиони долари

Носителят на Златна топка по футбол Кристиано Роналдо на терена изглежда винаги перфектно. Без значение дали на стадиона се излива пороен дъжд или пече слънце.

Можем само да гадаем колко време прекарва голмайсторът на Реал Мадрид пред огледалото в съблекалнята преди мач, като неведнъж е ставало дума за високите изисквания на португалеца преди гостуване.

Неговият перфекционизъм е обясним с факта, че и с външния си вид изкарва милиони от рекламни договори и най-малкото отклонение може да доведе до загуби. А и като че ли на един от най-добрите футболисти в света (ако не най-добрия), са позволени известни прищевки.

5. Молитва преди мач

Мексиканският нападател Хавиер Ернандес, по-известен като Чичарито, е силно религиозен и по време на всеки мач непосредствено преди първия съдийски сигнал пада на колене на терена и започва да се моли.

С действията си футболистът на Манчестър Юнайтед, който в момента е под наем в Реал Мадрид, поставя въпроса каква точно е религиозната му принадлежност: католическа или мюсюлманска?

от

публикувано на: 25/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: