Естрея Моренте: С любов и нежност

31/10/2014

Estrella-Morente-flamenca-Amar-Paz_TINIMA20141024_0444_5

Заемам заглавието от Валери Петров и Рангел Вълчанов, защото както е казал Пако де Лусия – истинският творец краде идеи, и то на едро. А ако трябва да преведа заглавието „Amar en páz”, няма по-подходящо смислово и емоционално натоварено съответствие от „С любов и нежност”.

Това е току-що излезлият (28.10) албум на Естрея Моренте в акомпанимент на китарата на Ниньо Хоселе с песни от бразилски автори – от Жобим до Вия-Лобош. И ако всяка песен си има собствена, почти кинематографична история (а някои – и буквална), вината е на продуцента Фернандо Труеба, познат ни както от музикалните си филми (Calle 54, El milagro de Candeal), така и в меломанските си превъплъщения (от поредицата Музика за приятели до проекта Чано и Хоселе).

Труеба, приятел на семейство Моренте, споделя с бащата на Естрея – един от най-великите кантаори, Енрике – идеята да запише някои от най-хубавите бразилски песни с нейния глас. „По-добре и аз не бих ги подбрал” – е отговорът на Енрике Моренте.

За съжаление, смъртта му забавя реализацията на проекта, събрал в едно страхотния превод и адаптация на текстовете от самия Труеба, събраността и всеотдайността на Естрея (сполучливо определена и като saudade flamenca) и дуенде-фийлинга на Хоселе.

Ако следите работата и сътрудничествата на всеки от тримата, албумът не би трябвало да е изненада. Достатъчни са само няколко референции – не само в джаза е важно с кого си свирил. Каролиньош Браун (Труеба), Пат Матини (Естрея), Бил Еванс (Хоселе).

Албумът не е бразилски, не е и фламенко, това е обяснение в любов, понякога само изтананикано (Утрото на карнавала, Бахиана N5), но поразително в оголената си изразност. Ако търсите естетически екстази, едноименното парче е достатъчно (за двойна доза наслада го продължете с Джинджи), но лично аз преоткривам любимата Естрея в Cariñosa и, естествено, в началните реплики на Baile del desamor – „не можеш да отиваш в бъдещето без да си погледнал в миналото”.

Amar en páz е в ежедневна ротация в стрийм Дуенде, очаквайте скоро и специално интервю с Естрея в някой от следващите Джаzz+.

Оригинален диск можете да поръчате тук

от

публикувано на: 31/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: