Музикален канал Дуенде

18/03/2014

ДУЕНДЕ – букв. Добър дух. Фламенко-геният Камарон обаче твърди, че не може да го обясни с думи – дуендето не може да се разбере. „Не идва при всеки и всякога“ – ми споделиха сайдмените на Пако де Лусия при последното му идване тук. Самият Пако ми бе признал още при първата ни среща през юни 1988, че когато е трябвало да влезе в джаза с Ал ди Меола и Джон Маклафлин, си е дал сметка, че дуендето е аналог на английския Feeling

Музикалните изражения на актуалните латино-култури, надхвърлящи жанровите ограничения и оттам придаващи световна значимост на породени като локални явления феномени като фламенкото, фадото, морната, самбата, болерото, тангото и др.

 

В 21 век голяма част от т.н. уърлд-звучност надхвърля най-смелите творчески изражения на основополагащите „чисти” жанрове благодарение на неспирните търсения на артисти от класата на гостувалите ни Пако де Лусия и Томатито – от фламенко-джаз до фламенко-рок; Дулсе Понтеш и Сезария Евора – включително чилаут ремиксите им, от Жоао до Бебел Жилберто и съответно от боса-новата до бразилектрото, съвременните звучности на Пиацола от Готан Проджект до Ришар Галиано и не на последно място връзката между Буена Виста Сосиал Клуб и Афрокубизма.

 

И за да бъде миксът непредвидим –  „ветрило” в цветове от корсиканците И Муврини през 3МА (Балаке Сисоко-Дрис ел Малуми-Ражери, тримата Маестро от Мали, Мароко и Мадагаскар) до мексикано-американката Лила Даунс (саундтрака на Фрида) и т.н.

Специални моменти на живо от многочасовите архиви на Дуенде/Джаз+ (едночасови концерти в нощните часове) и обработени анимирани авторски предавания излъчени по БНР през последните години. Албуми на месеца (с лейбъл: изборът на Дуенде) с хард-ротация в определени часове и допълнителна информация в сайта. Видеостриймове от свирения на живо в студиата на БНР и от партньорските фестивали Джаzz+ и Оле!

 

От началото си като уеб-радио през май 2012 до август 2019, „Дуенде“ има 45000 заглавия в ежедневна ротация + 100 кураторски плейлисти в Спотифай – тематични и контекстуални, непрекъснато увеличаващи се с по 2 на седмица.

 

Основните тематични линии се разполагат във времето така:

 

8-9 ч: бразилски ритми Batucada mix

9-10 ч: испански Por alegrias

10-11 ч: уърлд  Todos os mundos

11-12 ч: пътуване из Тропиците Tropicalipsis

12-13 ч: електро-джаз//самба Brasilectro

13-14 ч: Afro-cubismo

14-16 ч: Релакс Siesta

16-17 ч: Bossa ’n’ jazz

17-18 ч: невероятни миксове Ida y vuelta

18-19 ч: Cuba libre

19-20 ч: всички в джаза Con alma

20-21 ч: ново фламенко Flamenco-etxea

21-8 ч: вечерен еклектичен микс Evening mix/La noche es joven

 

Авторски материали с фотогалерии и видео по ключови теми и музикални събития. Вътрешната търсачка и обособените жанрови секции дават връзка към минали материали и плейлисти в оригинал и с транслитерация на автори/изпълнители.

 

Людмил Фотев – музикален редактор на Дуенде

 

 

Людмил Фотев е един от първите музикални журналисти извън Испания, представял новото фламенко и в частност фламенко-джаза. Началото е в БНР от края на 1992 (в предаванията на Й.Рупчев и Т.Спространов) и от май 1993 в авторското предаване „Джаз+“ първоначално по програма Хр.Ботев, а сега по Радио София (от създаването му). Съосновател на фестивала Джаzz+. Сред партньорските предавания се откроява „Дискополис“ на Испанското национално радио.

Социални мрежи: Дуенде има собствен ФБ и туитър-профил.

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: