Киселото зеле – вкусният лечител

26/10/2014

kiselo zele

Готвено или сурово, то е любим продукт в зимното ни меню. Лекува от безсъние, намалява активността на щитовидната жлеза и помага срещу рак на дебелото черво.

Нека започнем с типично българските гозби – сърмички с кисело зеле, боб с кисело зеле, кисело зеле с ориз, и стигнем до прословутата празнична пуйка със зеле. Все емблематични ястия от зимната трапеза, за които българинът се готви от ранна есен. Подбира подходящите зелки, налага ги в саламура, за да се стигне до момента на втасване, когато не само киселото зеле, но и сокът са добре дошли.

Дотук обаче с описанията на вкусни манджи. Защото зелето си има и други качества – доказани лечебни свойства.
Още древните елини лекували рани с кисело зеле. Препоръчвали го като най-доброто средство против безсъние. Доказано е отдавна, че зелето намалява активността на щитовидната жлеза и успокоява нервната система. Смята се също, че киселото зеле е като метла за стомаха. То помага и срещу рак на дебелото черво.
А това, което го прави

номер едно сред другите зеленчуци,

е способността му да съхранява много дълго време витамините – цели 8 месеца.

Киселото зеле е един от най-важните източници на витамин С през зимата, на каротин, В1, В2, РР, К. Ако зелето се съхранява в хладно помещение и в достатъчно саламура (без да е запечатано в буркани!), витамин С запазва до 70-90 % от първоначалното си количество. В накълцаното зеле витамин С е с 1.5 пъти по-малко.
Консумацията на 230 г кисело зеле доставя на организма 25% от необходимия за денонощието витамин В1, 30% от витамин В2 и 65 % каротина. То съдържа още калций, желязо и редица други микроелементи и органични киселини.

Съдържанието на аскорбинова киселина в зелето е толкова, колкото в портокалите и лимоните, а в сравнение с брюкселското и карфиола тя е 2 пъти повече. При това витамин С е комбиниран с витамин Р, който също е в големи количества. Съчетани заедно, те действат укрепващо на стените на кръвоносните съдове. Ценността на зелето е и във високото съдържание на сяра, хлор и йод. В него има и много тартронова киселина, която препятства натрупването на излишно тегло.
Не трябва да се подценява и съдържанието на минералите. Калият има обезводняващ и обезкисляващ ефект. Желязото подпомага кръбообразуването и клетъчното дишане. Магнезият е много важен за мускулите и за сърцето. Цинкът пък има важно значение за съединителните тъкани, както и за мозъчната дейност.

Киселото зеле съдържа и ценния витамин B6, който обикновено липсва от растителната храна (с изключение на водораслите). Той допринася за доброто настроение и овладяването на стреса, стимулира нервната система, метаболизма на желязото, строежа на червените кръвни телца, кислородното снабдяване на клетките, клетъчния растеж, подпомага изграждането на костите, преработката на мазнините, активността на мускулите и най-вече на непрекъснато работещия сърдечен мускул. Богатото съдържание на витамин B прави зелето незаменим помощник при белтъчната преработка. Ниацинът пък допринася за позитивно настроение, за клетъчната енергия, както и за общата и за мозъчната обмяна на веществата. Пантотеновата киселина също е желана биологична ценност.

Какво отличава киселото зеле от прясното?

Киселото зеле е продукт от ферментацията на млечната киселина. Процесът на така нареченото “втасване” е съпътстван от работата на милиони микроорганизми – бактериите на млечната киселина. Те нападат въглехидратите на зелето и ги разлагат на млечна и оцетна киселина. Това помага зелето да се запази по-дълго, защото солта и киселината не позволяват на причинителите на гниене да се развиват. От друга страна самите бактерии на млечната киселина имат много положителни здравословни ефекти.

Всичко това прави зелето незаменим лечител. То

премахва стомашните проблеми

Суровото кисело зеле е утвърдено средство, което помага при възпаления на стомаха и червата, както и при диарии (даже и при такива, причинени от лечение с антибиотици). Важното в случая е, че самите млечно-кисели бактерии действат противомикробно, тъй като влияят благоприятно на чревната флора в полза на полезните чревни бактерии, а пречат на растежа на болестотворните организми. Продуктите на обмяната на веществата, които те произвеждат, са отровни за другите бактерии.

За да се отървете от стомашните проблеми е необходимо в продължение на 2-3 седмици само да ядете по 200 г кисело зеле дневно.
Медицинската практика е доказала, че суровото зеле и суровият зелев сок предпазват от заболявания на стомаха и помагат за всички видове язви на стомаха и дванадесетопръстника. Лечителите препоръчват по половин чаша зелев сок сутрин и вечер като гарантирано лекарство срещу стомашни язви.

Бори се с туморите

Суровото кисело зеле може да подпомогне организма в борбата срещу рака. Бактериите на млечната киселина активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу тумори. Киселото зеле предлага особено ефикасна защита срещу рака на дебелото черво. И тук важна роля играят бактериите на млечната киселина. Заедно с биоактивните вещества на прясното зеле, които сами по себе си са ценно противораково средство. Те намаляват превръщането на първичните галенови киселини във вторични – в онези съединения, които се смятат за силни стимулатори на туморите.

Премахва болките в ставите

Промяната на времето непрекъснато мъчи страдащите от артрит или ревматизъм, които изпитват силни болки в ставите. В такива случаи киселото зеле идва на помощ. Попарвате един лист зеле във вода и след това го поръсвате с оцет, докато омекне. След това увивате с него засегнатото място. Тази рецепта е на народния лечител Петър Димков.

Лекува заболявания на дихателните пътища

Сок от прясно зеле със захар е прекрасно средство за лечение на катари на горните дихателни пътища. Сокът трябва да се пие 3 пъти дневно преди хранене.

Предпазва от облъчване

Всекидневната консумация на зеле предпазва от проникването на смъртоносни дози уран и рентгенови лъчи в човешкия организъм, сочат данни от две независими медицински изследвания с 20 годишна пауза помежду им.

Малко съвети:

– Суровото кисело зеле, приготвено на салата, е най-здравословно.

– Ако искате да го сготвите, не го варете повече от 20-25 минути.

– Не го мийте преди това с вода, за да не отмиете биоактивните вещества.

– Ако купувате киселото зеле, търсете такова от утвърдени екопроизводители. Там то не е пресолено и е с по-малко нитрати.

– Важно е да знаете още, че бактериите на млечната киселина като живи организми могат да развиват активната си дейност само в свежо кисело зеле.

– Киселото зеле в консервени кутии или буркани е стерилизирано и вече не съдържа живи бактериални култури.

– Една купичка сготвено бяло зеле съдържа: 32 калории , 5,8 г влакнини , 7 г въглехидрати и 36,4 г витамин С. Не пресолявайте прясното зеле, а в киселто въобще не слагайте сол.

от

публикувано на: 26/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: