За здрави и прави крачета

09/09/2014

kraka

Късметът е на ваша страна – имате здраво и красиво бебе. То вече е на седмица и както се полага, прави всички важни неща. Изчели сте почти всичко, което може да се намери на пазара и в интернет по въпросите за храненето, къпането, коликите, хомеопатията и прочее за отглеждането на малкия човек. Вероятно знаете, че повиването на бебето и стягането на крачетата, „за да са прави, като порасне”, не е правилно. Но едва ли си давате сметка колко може да е опасно точно за здравите и красиви крачета на детето. Някои любими игри на баби и лели също може да нанесат поражения на крехките стави, особено на тазобедрените.

При раждането бебето няма напълно оформени стави. Костната му структура е хрущялна. Това е необходимо, защото само така процесът на раждането е с минимален риск за детето и майката. Затова е много важно по време на бременността майката да не приема повече от препоръчителната доза витамини и калций.

За съжаление дори защитено в утробата на майката, за детето има, макар и минимален, риск от луксация и дисплазия на тазобедрената става.

Речник

Луксация – измъкване на главата на бедрената кост извън тазовата ямка.

Дисплазия – недоразвита ямка на таза.

Коксартроза – тежко инвалидизиращо заболяване, при което като крайна мярка се налага подмяна на ставата с изкуствена.

Всъщност точно тазобедрената става претърпява най-голямо развитие и носи основната тежест на тялото. Ако луксацията и дисплазията не бъдат лекувани навреме, в по-късна възраст последствията са коксартроза. За да сведете риска от това тежко заболяване до минимум, на всяка цена трябва да заведете детето на 3 задължителни прегледа, докато навърши 2 годинки.

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД – до 1-ия месец

Почти няма вариант да се влияе на оформянето на тазобедрената става по време на бременността Но е престъпление да не се погрижим за този въпрос веднага след раждането на детето.
Затова още до първия месец след раждането бебето ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде прегледано и снимано ехографски за луксация и дисплазия. Единствено тази ранна диагностика може да установи дали детето има вродена луксация и/или дисплазия. Ако по някаква причина пропуснете този срок, непременно направете рентгенова снимка около 4-ия месец на детето.
Ехографското изследване на тазобедрената става е напълно безвредно и безболезнено за бебето. Преди години се чакаше детето да навърши 5-6 месеца, за да се направи рентгенова снимка.
Оказа се, че тези месеци може да са фатални. Точно в този период е изключително важно детето да лежи по гръб с разтворени крачета. Само тази поза осигурява правилното развитие на ставата.

Ако изследването покаже отклонение от нормата, лекарят преценява какво лечение е необходимо:

– специални упражнения до навършване на 6 месеца;
– профилактични гащички;
– ригидни абдукционни гащички, тип фрейка (с твърдо дъно);
– стременца на Павлик (каишки);
– апарат на Ханаусек;
– оперативно лечение.

Колкото по-рано се установи проблемът, толкова по-леко е лечението и корекциите са по-близо до пълното възстановяване.
Например ако луксацията се „хване” до 1-ия месец, шансът детето да се възстанови напълно, без последици за ставата, крачетата и походката, е почти 100%. И това става по най-безболезнения начин – само с упражнения и профилактични гащички.
Ако луксацията се установи при дете на 6 месеца, корекцията става чрез стременцата на Павлик, по-популярни у нас като „каишки”. За съжаление обаче едва 65% от децата се възстановяват. При останалите 35 на сто се налага по-драстична мярка – апарат на Ханаусек (т. нар. корито).

ВТОРИ ПРЕГЛЕД – на 5 месеца

Контролното ехографско изследване се прави при навършване на 5-ия месец.
Прегледът е по това време, защото тогава се появяват ядрата на вкостяване на бедрената кост. Целта е да се провери дали ставата се развива нормално.

ТРЕТИ ПРЕГЛЕД – на 2 годинки

До втората си годинка децата все още са „хрущялни човечета”. По времето, когато вече се изправят и се опитват да ходят, крачетата им се изкривяват от собствената тежест. Стават О-образни или Х-образни. Това не бива да ви тревожи . Изкривяването е физиологично и с времето ще се оправи. Процесът обаче продължава до 5-ата годинка на детето. Дотогава трябва да знаете следното: при Х-образното краче детето стъпва на вътрешния ръб на стъпалото, а петичките бягат навън. Малчуганите с О-образни крачета стъпват на външния ръб на стъпалото, т.е. петичките бягат навътре. Затова от 2 до 5 годинки децата трябва да носят обувки с твърд форд, за да може той да коригира петата.

Практични съвети за здрави крачета

Обличайте детето с ританки и широки дрешки. Не го пристягайте и не го повивайте! Оставете крачетата и ръчичките свободни, така че да може да ги движи.

Не носете бебето с една ръка. Не прибирайте крачетата едно към друго – между тях е пелената и това създава опасна съпротива, която може да извади бедрената ябълка извън таза.
Детето се носи в поза кенгуру – седнало, обърнато с лице към нас, като подпираме дупето и кръста, а крачетата му са максимално разтворени около нашите хълбоци.

Забравете дундуркането – много любима игра на баби, лели и въобще на цялата рода. Но запомнете: детето не иска да скача! Това е неволево движение, рефлекс на изтласкване. Тази наглед невинна игра може да доведе до луксация, особено при по-едри деца. Най-рискова е възрастта 5-6 месец, защото тогава развитието на мускулатурата изпреварва развитието на ставата. Тази забрана важи, докато детето не успее само, без чужда помощ да се хване, да се изправи, да се научи да пада, да се научи да пристъпва, да пази равновесие и да проходи.
Най-добре е това да стане след 1 годинка. Нормата е до годинка и половина. Не насилвайте детето да тръгне на 9-10 месеца. Това само ще му създаде проблеми.

Нека пълзи. Така ще проходи по-късно и ще има време да автоматизира сложното движение десен крак – лява ръка и обратно, което помага впоследствие за правилното ходене.
Разбира се, някои деца не искат да пълзят. Ако не тръгне само по пода, не го насилвайте.

Не го учете сяда. Не го хващайте за ръцете, за да го дърпате. Това може да създаде следния проблем – бебето не може да пази равновесие и за да се изправи в седнало положение, то си усуква гръбнака, а това не е правилно. Детето трябва да разчита на себе си за всяко едно движение. Затова трябва да го прави, когато е готово, а не когато вие решите. Помнете, че невинаги биологичната възраст отговаря на календарната. Понякога децата изглеждат по-големи, отколкото са в действителност.

Не купувайте проходилки, бънджи гащи и каишки за прохождане. Всички тези „помощни средства” създават проблемно ходене и детето не може да се научи как да пада. Оставете природата да си свърши работата.

Не обувайте детето в обувки при първите стъпки. То първо трябва да се научи да си разпределя тежестта между палец, кутре и пета. Затова бебешката походка е тромава – децата първо стъпват на цялото си ходило. Едва към втората годинка се научават да ходят като възрастните. Дотогава обувките са нежелателни. Купете му буйки – без твърда подметка, или терлички. Слагайте обувки, когато детето започне да ходи на по-дълги разстояния.
Задължително изискване за детските обувки е фордът, който държи петичката, да е твърд. Може да е бота, половинка или сандал, но да е с твърд форд отзад, а подметката да е мека и гъвкава.

от

публикувано на: 09/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: