Аз не искам да раждам тук!

26/04/2015

bebeКазвам се… Х. Тук може да стои всяко женско име. На 29 години съм, нямам деца и не искам да раждам в България.

Да, гледах записа с битото бебе. Причиних си този ужас. Не, не смятам, че това е инцидент и резултат от професионално прегаряне. Мисля, че  е практика. Регулярни движения, които не едно дете е получило. От акушерката… Y. Тук може да стоят и други имена. Не само това, което научихме всички.

Чрез записа влизаме в окото на злото, в еманацията на злото, минаваме отвъд човешкото. Стигнахме края, оттук насетне ние като общество трябва да променим всичко. Всеки един от нас неведнъж е получавал грубо отношение, чувствал се е безсилен и едва-едва е споделял с близките си. Защото знае, че лекарите решават, на лекарите се носят бонбони, цветя и пари. На медицинските служители също, независимо как е минало всичко, важното е, че си оцелял…

А когато не става въпрос само за теб, а за твоето дете, си просто на колене. Чувала съм от близки мои приятели зловещи истории за прекарани моменти в родилното. Истории, които аз като слушател едва издържам и се отразяват на мен, на съзнанието ми, на желанието ми подобно нещо да ми се случва.

Видяхте как зашеметяват (не знам какъв друг глагол да използвам) нашите деца, как се спира звука от плача. Това е резултат и от нашето бездействие в хилядите ситуации, когато мълчим и преглъщаме отношението, което получаваме. За да не стане по-лошо. Ето – стана ужасяващо, сега как го понасяме? Не можем. Защото удар върху бебе не може да се понесе по никакъв начин.

Докато системата в родилните отделения и болници не се промени, аз лично не искам да ставам част от цялото това безчинство със своето тяло, душа и сърце. И то с още едно човешко същество, което водя на този свят със себе си. Засега това е моето решение. И знам, че е временно… (Ето тук можете да прочетете разказа на майка с три деца.)

Но когато и ако дойде този момент, нямам намерение да плащам за специален екип, който да ме изражда. Да давам пари под масата, за да бъда третирана като животно. И да мълча, да не издавам звук. Искам да получа нормално отношение, без да се притеснявам имам или нямам пари. Това частна клиника ли е или държавна. В провинцията ли се намирам или раждам в София.

Смятам, че моментално трябва да се въведа гореща линия за насилие на подобен тип места. Както и 24-часово видео наблюдение навсякъде в тях. Всяко едно лошо и грубиянско отношение травмира завинаги майката, а това, че персоналът се проявява по този начин, говори, че би могъл да  проявява жестокост на всички нива. Да, дори към бебета.

Скъпа Никол, ударите към теб няма да отекнат безшумно. Всички ние ще изкрещим за теб като общество и ще променим системата. Обещаваме ти!

от

публикувано на: 26/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: